Ervaring decentrale selectie geneeskunde UM 2018 (4/4)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde UM-AZM 2018 (4/4)

 

In 2018 heb ik meegedaan met de decentrale selectie in Maastricht. Zelf heb ik voor Maastricht gekozen vanwege het kleinschalig onderwijs en natuurlijk het PGO-systeem.

 

Ik ben 20 jaar oud en heb in het verleden Biomedische Wetenschappen gedaan. Ik kwam er namelijk pas later achter dat ik Geneeskunde wou studeren. Biomedische Wetenschappen was gewoon niks voor mij.

 

Ik heb eerst havo gedaan en daarna vwo. Naast school werkte ik als administratief medewerker voor een bedrijf. Verder deed ik ook regelmatig vrijwilligerswerk. Ik doe nog steeds veel vrijwilligerswerk na mijn studie en ben actief werkzaam voor het Rode Kruis.

 

De decentrale selectie bestond uit twee rondes. Voor de eerste ronde werd je beoordeeld op je portfolio. Hier moest je je vooropleiding, activiteiten naast school en je motivatie voor de studie geneeskunde invullen. Wat zij ook belangrijk vinden is dat je kan aangeven waarom je voor Maastricht hebt gekozen. De 700 beste portfolio’s mochten door naar de tweede ronde. 2 weken na het inleveren van je portfolio krijg je te horen of je door bent naar de tweede ronde.

 

De tweede ronde vindt midden in februari plaats. Hier wordt je getoetst op je cognitieve en non-cognitieve vaardigheden d.m.v. een schrijfopdracht en een computeropdracht. Wat ik wel kan zeggen is dat veel mensen last hadden van de tijdsdruk. Vanwege de geheims verklaring kan ik hier niet verder op in. Je eindresultaat hangt af van hoe goed je de tweede ronde hebt gemaakt, als je dezelfde score hebt als een andere kandidaat dan wordt er gekeken naar de porfolio’s.

 

Op 15 april wordt op studielink je rangnummer bekent gemaakt. Voor 15 april krijg je niks te horen over je resultaat, je wacht dus in spanning af. Ik heb een rangnummer rond de 200 ontvangen en heb diezelfde avond mijn plaats geaccepteerd.

 

Tips en tricks voor aankomende kandidaten:

  • Bouw je portfolio op.
  • Lees goed wat er op de website van de universiteit staat over de studie geneeskunde. Tijdens het invullen van je portfolio kan je bepaalde antwoorden gewoon terugvinden op de website!
  • Je kan je niet voorbereiden voor de tweede ronde. Ik zou je aanraden om de dag van tevoren te ontspannen en lekker vroeg op tijd naar bed gaan.
  • Veel mensen hebben last gehad van de tijdsdruk tijdens de opdrachten van de tweede ronde. Hou je vooral kalm en probeer zoveel mogelijk af te krijgen.

 

Ik wens jullie heel veel succes met de selectie dag en de voorbereiding ervan!

14
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl