Ervaring decentrale selectie geneeskunde UM 2018 (3/4)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde UM-AZM 2018 (3/4)

 

Ten eerste wil ik zeggen dat iets als een decentrale selectie door iedereen een andere ervaring is en dat is ook een van de mooie dingen eraan. Hiermee wil ik dus meteen zeggen dat dit puur mijn beleving is en niemand zich hiermee moet vergelijken vooral als je zelf wilt gaan deelnemen is het vergelijken zeker niet helpen. Dat is in ieder geval het belangrijkste wat ik mensen wil meegeven die willen deel gaan nemen aan de selectie in de toekomst vaak zie je dat mensen elkaar alleen maar gek maken in dit soort situaties. Anyways dit is dus mijn ervaring:

Nou ik ben “Maartje”(18 jaar oud) en houd van kunstschaatsen. Ik heb nog nooit eerder meegedaan aan een decentrale selectie, omdat ik momenteel in de 6de van het tweetalig VWO zit. Dit is dus mijn eerste keer en ik heb meegedaan aan de selectie in Maastricht, omdat je daar the international track in medicine kon volgen oftewel het was de enige stad in Nederland waar je geneeskunde in het Engels kon doen. Waarom in het Engels? Omdat ik hou van een uitdaging en ik 6 jaar lang TTO heb gedaan en het me tegen staat als ik er vervolgens niks echt mee ga doen. Plus ik zou graag de mogelijkheid willen hebben om straks mijn master in het buitenland te kunnen doen! Verder wou ik graag in Maastricht vanwege PBL wat een leermethode is gebaseerd op een probleem die je vervolgens met een kleine groep gaat oplossen. Dit leek mij erg praktisch en het is ook de manier waarop ik nu al graag leer.

 

Waarom geneeskunde? Misschien cliché, maar in mijn geval is het toch echt zo het is al mijn droom om arts te worden vanaf mijn 6de. Ik ben altijd gefascineerd geweest door wondjes en ziektes en hoe die op te lossen. Het voelt gewoon goed kan het niet anders omschrijven. Daarbij ben ik ernstig ziek geworden in de 3de van het middelbaar. Ik heb hierdoor de 4de vanuit thuis moeten doen met zelfstudie. Dit is mij ook gelukt en inmiddels gaat het al veel beter met me alleen nog de conditie terug oppakken etc. Maar dit alles was me nooit zo gelukt als  ik niet die enorme wilskracht had gehad om perse geneeskunde te willen gaan studeren! Het wordt een veels te lang verhaal als ik dat helemaal precies ga uitleggen, maar het hield me gewoon op de been. Heb me vaak erg ziek en alleen gevoel en mocht ook niks doen zonder rolstoel dus dat ik dan mijn schoolwerk had. Kort door de bocht dit gaf me het gevoel van hoop dat het beter zal worden en als ik school door bleef pakken mijn droom mogelijk bleef.

 

Maar goed de selectie:

  • Ronde 1: voor 22 januari moest je een portofolio hebben opgestuurd. Dit ging allemaal online en bestond uit een aantal delen. A persoonlijke informatie. B je opleiding nu + cijferlijst. C extra studiebelasting. D overige opleidingen. E onderscheidende vaardigheden. F waarom PBL. G waarom Maastricht. H voorbereidingsactiviteiten. Als je voor de ITM ging moest je dit in het Engels invullen en kreeg je nog een extra deel waar je motivatie lag om het in het Engels te gaan doen. Heb 2 februari kreeg ik hiervan de uitslag en was ik 1 van de 700 die door mocht naar ronde 2!!!!!
  • Ronde 2: Deze vond plaats op 17 februari op de universiteit zelf. Over deze ronde kan ik helaas niet zoveel kwijt of ja kan wel natuurlijk maar dit ga ik niet doen want ik niet in de problemen komen. Je moest hiervoor namelijk een geheimhoudingsverklaring tekenen. Ik weet zeker dat jullie dit ook niet zouden doen. Wat ik wel kan vertellen is wat ook al ergens op hun site staat en dat is dat het bestond uit 2 toetsen. 1 op de computer en de ander schriftelijk. Het duurde ongeveer van 13:00 tot 18:30 met ertussen een pauze. Er werd eigenlijk op allerlei vaardigheden getest. Ik weet als je dit leest en naar de selectie dag moet je waarschijnlijk denkt ‘trut waarom vertel je nou niet meer hier heb ik niks aan’. Geloof me, maar ook echt ik weet dat het niet zo lijkt, aan meer informatie heb je geen zak! Ik moet oprecht mijn complimenten geven aan de universiteit van Maastricht want ze hebben een toets voor de selectie in elkaar gezet waar echt iedereen gelijke kansen heeft. Je kon dit gewoon echt niet trainen en dat was ook wel fijn, want ik liep die dag weg met ik heb mijn best gedaan en meer kon ik niet. Maar dan ook echt echt serieus niet, want op school kan je je voorbereiden maar al had ik van te voren geweten wat de toets inhield had ik  er echt geen drol aan gehad. Om het maar even zo uit te drukken!

 En dan:

Ja daar zit je dan 2 maanden te wachten tot die rot datum van een 15 april. Nou geloof me ik heb die nacht geen oog dicht gedaan. Eigenlijk durfde ik niet te kijken, maar 1 uur s’nachts besloot ik dan toch ff snel mijn laptop open te klappen. Ik opende mijn mail en daar stond het de mail was binnen. Ik ging met mijn muis naar het knopje om hem te openen. Zou ik het durven? Klik! En snel las ik: Je rangnummer is 160

Ik heb het echt 5x moeten lezen om tot het besef te komen dat dit onder de 300 was en ik dus kans maakte. Of tenminste daar was ik nog niet over uit, want misschien hadden ze de regel ineens omgedraaid en waren diegene met het hoogste rangnummer door. Zat ik dan om half 2 s’nachts toch mijn mail geopend. Had namelijk met mijn vader afgesproken dat hij zou kijken zodat ik het niet hoefde te doen. Echter hoorde ik hem dus naar boven komen en tegen mijn moeder zeggen: ‘En wat nu?’. Dus ja ik dacht al dat ik niet door was, maar met een snelle google naar de website van de uni en de mail die ik erna om 2 uur s’nachts ontving van studielink werd het toch wel zeker. Ik mag geneeskunde gaan studeren in Maastricht!!!!!!!!!!!!

Het is echter geen grap als ik je vertel dat ik erna weer ben gaan slapen. Had alleen een appje gestuurd naar een vriendin van hey ik heb rangnummer 163 is dit nu goed? Of wat moet ik hiermee? Haha lach mezelf echt uit als ik nu hieraan terug denk. Ook de volgende dag kwam er nog geen besef. Pas rond 11 uur tijdens het rolschaatsen kwam het besef van dat gewoon mijn droom was uitgekomen en het was gewoon zo bizar, want heel je leven wil je dit gewoon graag en dan ineens ben je gewoon door. Rond die tijd kreeg ik trouwens nog een mail (je werd echt vol gespamt!) met het volgende: For ITM your ranking number is: 25

 

Oftewel ik ben ook door voor de ITM! Om het niet een nog langer verhaal te maken ik ben erg blij en hoop nu ook echt te slagen voor het VWO, want anders ga ik heel hard huilen want mag ik volgend jaar weer opnieuw door die selectie maar daar gaan we niet vanuit. Je moet altijd positief blijven toch!

 

Over naar de tips & tricks voor aankomende kandidaten wat een vrij lastige is want in hoeverre zijn deze er…. Ik zou eerlijk gezegd gewoon zeggen dat het allerbelangrijkste is dat de motivatie er is! Geneeskunde gaat veel tijd/ werk/ geld kosten dus weet dat je het echt wilt en dan komt het naar mijn mening al wel goed met het portofolio, want als jij gewoon over bent naar 6VWO en je netjes kunt uitleggen waarom je geneeskunde wilt studeren, waarom Maastricht en je je een beetje verdiept in PBL moet dat wel goed komen! Een aanrader hierin is de open dag en dan de praatjes over geneeskunde/ PBL en daar aantekeningen maken is heel handig voor je portofolio! Verder is het verrichten van vrijwilligerswerk ook handig dit staat ook goed op je portofolio vermeld! En voor ronde 2 ja laat het op je afkomen. Ik kan er echt niks anders van maken het zijn lange toetsen dus schrik daar niet van! Ik ging er persoonlijk heen met het idee als ik niet door deze toets kom zal ik wel niet het type persoon zijn dat een arts hoort te zijn dat was voor mij wel helpend!

 

Als laatste wil ik iedereen feliciteren die ook door de selectie zijn! Iedereen die er niet door is, maar arts worden als een net zo grote droom hebben zou ik zeggen geef niet op! Mijn back up was gezondheidswetenschappen studeren in Maastricht en het 2de jaar weer proberen en anders de master liberal arts and sciences proberen als je die afmaakt ben je eigenlijk hetzelfde als een basisarts. Verder alle aankomende kandidaten van volgend jaar ik wens jullie veel succes en probeer er gewoon zonder verwachtingen in te stappen! Het is hoe dan ook een bijzondere ervaring niet iedereen maakt zo’n decentrale selectie mee!

 

Ps als er spelfouten in staan i am sorry nederlands is niet mijn grootste kwaliteit!

10
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl