Ervaring decentrale selectie geneeskunde UM 2018 (1/4)

 

Door: Anoniem

Decentrale Selectie Geneeskunde UM-AZM 2018 (1/4)

 

Hoi!

Ik ben een meid van 20 jaar oud en ik heb dit jaar voor het eerst meegedaan met de decentrale selectie voor geneeskunde. Ik heb gekozen voor de Universiteit Maastricht. 
Dit heb ik gedaan, omdat het internationale karakter van de opleiding en de universiteit mij erg aanspreekt.

 
Bovendien kon je voor de selectie van het UM het minst voorbereiden in vergelijking tot andere universiteiten. Ik was op het moment van mijn aanmelding bezig met een andere opleiding. Hierdoor zou ik niet veel tijd hebben om veel te doen voor de voorbereiding. Ik zat in het eerste jaar van de opleiding hbo-v.

 

Voor mijn aanmelding had ik mijn vwo-diploma behaald. Op mijn CV stond een zorgstage van 3 maanden en vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis. 

De selectie bestond uit 2 rondes. In de eerste ronde moest ik een portfolio inleveren. Het portfolio bestond uit een soort vragenlijst. Er werd gevraagd naar je CV (ervaring waarvan je denkt dat relevant is voor de opleiding), overgangscijfers 5 naar 6 vwo en motivatie. 
In totaal konden 700 personen doorgaan naar de volgende ronde. 
Op 2 februari kreeg ik de uitslag via de mail. Ik was door naar de volgende ronde.

 

Helaas kan ik niet veel zeggen over de tweede ronde. Op de dag van de toetsen moesten we een geheimhouding verklaring ondertekenen voor de toetsen van de tweede ronde. 
De ronde bestond uit 2 toetsen: een schriftelijke toets en een computertoets. Voor deze toetsen kon je je niet voorbereiden.

 

Op 15 april waren de rangnummers bekend. In totaal hadden meer dan 1700 mensen zich aangemeld en helaas heb ik zelf een rangnummer in de 500. Verbeterpunten voor mijzelf heb ik niet echt. Je kunt je namelijk bijna niet voorbereiden. Wel heb ik nu een (beter) beeld over de selectie van het UM.

 

Tips voor aankomende kandidaten: 

  • Maak de juiste keuze! Vergelijk alle universiteiten en weeg de voor- en nadelen af. 
  • Verdiep je vooral in op het portfolio en doe ervaring op door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
  • Geef niet op! Je hebt niet voor niets 3 kansen om mee te mogen doen met de selectie. Gebruik deze kansen als je het echt graag wilt. Bovendien zou je nog via een andere opleiding in kunnen stromen.

 

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen en veel succes met de voorbereiding en selectie!

37
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl