Ervaring decentrale selectie geneeskunde UM 2017

Door: Anoniem
Decentrale Selectie Geneeskunde UM – AZM 2017

Hoi!

Ik heb dit jaar meegedaan met de decentrale selectie geneeskunde van de UM. Graag deel ik mijn ervaring met jullie. Toen ik me heb aangemeld zat ik in de 6e klas van het VWO. Mijn overgangscijfers van 5 VWO naar 6 VWO waren niet erg spectaculair, 6.1 na, 6 sk en 6.7 bio.

De eerste ronde bestond uit het inleveren van je portfolio. De bestand daarvan staat op de site en kun je zelf ook downloaden. Ik wist vanaf de 4e klas dat ik naar Maastricht wilde dus ik had me heel erg gefocust om een goede portfolio te hebben, en aangezien deze op de site stond kon ik me als het ware richten op wat belangrijk is bij de portfolio. Zo heb ik een extra vak gedaan op vwo niveau, vrijwillgerswerk, buitenlandse reis etc. Verder moest je op de portfolio ingaan op de PGO systeem, als je een meeloopdag hebt gedaan of naar een opendag bent geweest zal dat geen probleem zijn. Ik had mijn portfolio ruim voor de deadline af, wat ik dus ook zou aanraden om stress te voorkomen. Bij de portfolio is het daarnaast erg belangrijk om de aantal woorden te controleren, want 1 woord te veel is meteen een onvoldoende voor je portfolio.

Je wordt uitgenodigd voor de 2e ronde als je portfolio met een V wordt beoordeeld, dus geen woorden te veel, referenten juist opgegeven etc. Je wordt dus niet uitgenodigd op basis van de inhoud van de portfolio, daar wordt pas rekening mee gehouden bij de rangnummer bepaling.

Bij de 2e ronde moesten we naar Maastricht gaan om 2 toetsen te maken. Op locatie moesten we een geheimshouding verklaring ondertekenen en inleveren. Helaas kan ik dus niet veel over de 2e ronde zeggen. Op de site vind je een uitleg over de toetsen die erg informatief zijn. Voor de 2e ronde kon je je niet voorbereiden. Ik heb me vooral niet druk over gemaakt en was op tijd naar bed gegaan de avond van te voren. Voor mijn gevoel had ik de 2e ronde wel oke gemaakt, ik had niet het gevoel dat het extreem slecht ging, maar ook niet dat het extreem goed ging. Na de 2e ronde begon het wachten. Ik was erg zenuwachtig voor de uitslag. Op 15 april waren de rangnummers bekend. Op studielink stond het erop om 00:01, dus je hoeft niet per se op de mailtje te wachten. Tot en met nummer 316 werden toegelaten en mijn nummer was ongeveer 5 te hoog. Een dag later kreeg ik een mailtje van de UM over de rangnummers. In de mailtje stond dat er uit ervaring blijkt dat er mensen zijn die hun plek niet accepteren, zakken, defficienties niet op tijd wegwerken etc. en dus maak ik nog een grote kans om toegelaten te worden, en daar ga ik ook vanuit aangezien vorig jaar tot nummer 349 werd aangenomen.

Als tip zou ik geven: verdiep je vooral in op de portfolio, want dat is de enigste wat je in hand hebt. De 2e ronde kun je je echt niet voor op voorbereiden dus daar moet je geen druk over maken.

Ik hoop dat ik iemand heb kunnen helpen en veel succes voor iedereen die zich volgens jaar voor geneeskunde gaat aanmelden!

24
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl