Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2018 (3/4)

 

Door: Emma

Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – Radboud UMC 2018 (3/4)

 

Beste aankomende kandidaten,

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie geneeskunde bij de Radboud universiteit in Nijmegen. Er is geen tijd geweest dat ik naar een andere stad wilde dan Nijmegen, dus het was vanzelfsprekend dat ik daar de selectie ging doen.

 

Mijn naam is Emma, ik ben 17 jaar en heb net mijn vwo diploma gehaald. Dit was dan ook de eerste keer dat ik meedeed aan een selectie, en ik vond het ontzettend spannend. De selectie bestond uit drie onderdelen: een huiswerkopdracht, een BNS toets (biologie, natuur- en scheikundetoets), en een opleidingsspecifieke toets.

  

De huiswerkopdracht moest uiterlijk 17 februari ingeleverd zijn, dus hier heb ik dan ook eerst mijn aandacht op gelegd.  De opdracht bestond uit verschillende onderdelen.

Bij het eerste onderdeel moest je jouw verwachtingen van de opleiding beschrijven. Ook moet je onderzoek doen naar hoe de studie in elkaar zit. Ik heb hiervoor de sites en pdf-bestanden doorgelezen die aangeraden werden, en het belangrijkste overgenomen in mijn opdracht.

Het tweede onderdeel vereist wat planning. Hierbij moet je drie mensen zoeken die een referentie over jou kunnen schrijven. Het is dus belangrijk om hier op tijd mee mensen voor te zoeken. Ik heb gekozen voor mijn mentor van 6vwo, mijn moeder, en mijn tante, die zelf geneeskunde heeft gestudeerd.

Bij het derde onderdeel ga je in op de geschreven referenties. Het is een soort zelfreflectie, dus het is belangrijk dat je jezelf goed kent. Hierbij kan je ook de activiteiten neerzetten die je hebt ondernomen om de studie te leren kennen. Aangezien je voor de selectie geen CV in hoeft te leveren, is dat een mooie kans om eventueel te laten zien wat je hebt ondernomen in je vrije tijd.

Het belangrijkste bij de hwo is dat je op tijd begint. Hierdoor geef je je referenten ook de tijd om goed over hun opdracht na te denken.  Voor de opdracht kan je een voldoende of een onvoldoende krijgen, en dit werd pas gepubliceerd met de bekendmaking van het rangnummer. De huiswerkopdracht had alleen invloed op je rangnummer als jij evenveel antwoorden goed had bij de twee toetsen als een andere kandidaat.

  

Verder moest je twee toetsen maken.  Dit vond plaats op 17 maart bij de Radboud universiteit.

De eerste toets was een BNS toets. De toets bestond uit vragen over je algemene kennis over de drie vakken op eindexamenniveau. Ik heb hiervoor mijn biologie boek doorgenomen, omdat ik dacht dat hier de meeste vragen over zouden gaan. Dit viel best tegen, er waren veel vragen over scheikunde en natuurkunde. Het is ook belangrijk om de BINAS goed te leren, met name de stukken die je normaal niet doorkijkt, zoals de natuurkunde formules. Er worden namelijk weinig inzichtvragen gesteld, het gaat puur om algemene kennis.

De tweede toets was een opleidingsspecifieke toets. Hierbij werden verschillende casussen voorgelegd met meerdere mogelijke reacties op de situaties. Hier viel niet voor te leren. Het belangrijkste om hierbij in je hoofd te houden is dat je respectvol om moet gaan met de patiënt.

  

Mijn uiteindelijke rangnummer was 77, waar ik natuurlijk ontzettend blij mee was. Ik had gelukkig meteen een plekje bemachtigd.

  

Mijn tips voor volgend jaar zijn:

  • Begin op tijd met de huiswerkopdracht!
  • Voor de BNS toets is het belangrijk om de BINAS te kennen.
  • Ga op tijd naar bed voor de toetsdag, het is namelijk een lange dag.

 

Veel succes!

Emma.

27
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl