Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2017 (2/2)

Door: Marjolein
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2017 (2/2)

Hoi allemaal,

Afgelopen jaar heb ik meegedaan aan de decentrale selectie geneeskunde aan de Radboud universiteit Nijmegen. Ik zal jullie vertellen wat ik moest doen voor de decentrale selectie en ik zal jullie wat handige tips geven mede hoe ik het gehaald heb!

Wij moesten 3 dingen doen voor onze selectie:

1) een huiswerkopdracht

2) een communicatietoets

3) een kennistoets

Dit betekent dus dat er NIET naar je cijfers wordt gekeken om te bepalen of je doorgaat!

Toen ik mij had ingeschreven, ben ik eigenlijk meteen begonnen met mijn huiswerkopdracht. In 2017 moest je drie personen vragen of ze een aanbeveling over jou konden schrijven voor de universiteit. Hierin moesten zij vooral aangeven wat je goede punten zijn voor de studie en ook een paar nadelen noemen. Op alle drie de aanbevelingen moest ik dan zelf reflecteren en dit erbij voegen. Ik had gekozen voor een huisarts met wie ik meegelopen heb (een geneeskundige), mijn mentor (heeft goed door hoe ik op school mijn werk doe), en mijn vader (staat erg dicht bij mij als persoon). Zorg met het uitkiezen van jou referenten dus voor een goede verdeling!

Ook moest je een document schrijven over waarom je nou persé in Nijmegen deze studie wilt doen en jou motivatie hiervoor. Mijn tip: ga op de site van de universiteit in Nijmegen alles langs wat zij belangrijk vinden aan het onderwijs (in het specifiek geneeskunde) en verwerk in je document dat jij dit ook belangrijk vindt! Hiervoor kun je ook in brochures van de universiteit etc. kijken. Wat ik jullie wel moet meegeven, is dat er eigenlijk amper naar de huiswerkopdracht (en dus je motivatie) gekeken wordt. Je kunt een voldoende/onvoldoende krijgen en pas als er twee mensen op hetzelfde rangnummer uitkomen (wat bepaald is door de communicatietoets en de kennistoets), gaan ze kijken wie het beste de huiswerkopdracht gemaakt heeft….

Een aantal weken later was er een dag waarop zowel de kennis als de communicatietoets afgenomen werd. Deze toetsen tellen allebei even zwaar mee voor je rangnummer. Het was voor mij een super spannende dag en je merkte de gespannen sfeer ook in de wachtruimtes. Er zijn erg veel mensen die de toetsen maken en ik had daardoor het gevoel dat ik het toch niet zou halen. Laat je niet gek maken en denk dit niet! Iedereen is net zo zenuwachtig en uit ervaring weet ik dat de mensen die zich écht goed voorbereid hebben een veel grotere kans maken om binnen te komen dan mensen die super slim zijn, maar er niets voor hebben gedaan.

Bij de communicatietoets kreeg je een stuk of 40 kleine verhaaltjes waarin een gesprek wordt beschreven van een patiënt en een geneeskundige. Aan het einde wordt een stuk opengelaten en wordt er aan jou gevraagd om te kiezen uit 4 meerkeuze antwoorden wat de beste én de slechte optie is om op dat moment te doen. Mijn tip: lees het verhaaltje zonder enige gevoelens die jij zelf hebt en kies niet meteen een harde conclusie, maar kies het antwoord waarin je veel doorvraagt op de patiënt; WAAROM wil de vader van de overleden patiënt niet dat een aantal organen gedoneerd worden? Dus NIET: Het was de patiënt zijn keuze om te doneren, dus ik handel naar de keuze van de overleden patiënt en luister niet naar de vader.

De kennistoets is eigenlijk qua vragen evenveel biologie als natuurkunde als scheikunde. Wel is het belangrijk dat je met jouw biologiestof meer de diepte ingaat dan met natuurkunde en scheikunde. Ik had van biologie alle menselijke onderdelen (dus geen planten of dieren onderwerpen) uit 4,5 en 6 VWO goed doorgenomen en samengevat. Voor scheikunde zou ik vooral redox en zuurbase goed doornemen en ook is biochemie belangrijk (koolhydraten, vetten, DNA etc). Voor natuurkunde is het heel slim om even goed de basisformules van binas uit je hoofd te leren (zoals wat snelheidsformules en formules met dichtheid en volume). Binas mag je namelijk niet gebruiken tijdens de toets. Voor natuurkunde heb je beslist geen kennis nodig over planeten, sterren etc! Leer van alle drie de vakken alleen de onderwerpen die te maken hebben met geneeskunde! 

Nog een belangrijke tip voor de kennistoets: kijk goed na hoe CT-scans in elkaar zitten van het lichaam. CT-scans kunnen op verschillende hoogtes van het lichaam genomen worden en weet dus goed welk orgaan waar zit en op welke hoogte een ct-scan gemaakt wordt!

Nadat ik de toetsen gemaakt had, was er een hele lange periode van wachten zonder iets te horen. Ik weet nog dat ik vragen waar ik over twijfelde en me bijgebleven zijn langsging via internet en ik er achter kwam dat ik een aantal vragen fout had en me hierdoor dus zorgen ging maken. Doe dit niet! Het zijn 100 kennisvragen en 40 communicatievragen, dus iedereen heeft vragen fout. Vaak zijn de vragen die je bijgebleven zijn ook vragen die je lastig vond, dus het is logisch dat je er daar wat van fout hebt! Geloof in jezelf en ga na de toetsen ook geen antwoorden met mensen bespreken, dat werkt je gevoel alleen maar tegen.

Laatste tips: neem veel eten mee voor veel energie en kleed jezelf in laagjes aan. Het kan erg koud zijn in een grote gymzaal met 500 mensen, maar zorg er voor dat je ook wat uit kan trekken wanneer je het warm krijgt.

Ik wil jullie super veel succes wensen met de decentrale selectie!

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl