Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2017 (1/2)

Door: Bernice
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2017 (1/2)

 

Hallo,

Hierbij mijn ervaring van de decentrale selectie geneeskunde in Nijmegen: 

Als eerste moest ik een huiswerkopdracht maken. Dit bestond uit drie onderdelen. Hier had ik op zich genoeg tijd (ongeveer 3 weken)  voor maar ik deed ook mee aan de selectie tandheelkunde dus ik moest wel door werken.

In het eerste onderdeel moest je in maximaal 500 woorden beschrijven hoe jij verwacht dat de opleiding geneeskunde in Nijmegen opgebouwd is. Hiervoor moet je wel wat research doen maar verder is dit niet heel lastig.

Daarna moet je door drie personen uit jouw directe omgeving een referentie laten schrijven over jezelf. Zij moeten aangeven waarom jij geschikt bent voor de opleiding geneeskunde in Nijmegen nadat zij jouw beschrijving van de opleiding hebben gelezen.  Ik heb zelf door vier personen een referentie laten schrijven zodat ik wat meer zekerheid had als iemand het toch niet af zou krijgen.

De laatste opdracht was je eigen motivatiebrief. Hierin gaf je een reactie op de drie referenties uit je vorige opdracht.

Daarna moest ik twee toetsen maken in Nijmegen zelf. Hier werd iedereen voor uitgenodigd als je je huiswerkopdracht maar had ingeleverd.

De eerste toets was de arts affiniteit toets. Hierin werden vragen gesteld waarbij je moet aangeven hoe je als arts op bepaalde situaties zou reageren. Dit is niet heel lastig en hier heb ik dan ook hoger dan gemiddeld op gescoord.

De tweede toets was op dezelfde dag. Dit was de BNS- kennistoets. Hier heb ik veel voor geoefend. Je moet namelijk veel dingen die normaal in de BINAS staan uit je hoofd weten. Hij bestond uit ongeveer de helft biologie, een kwart natuurkunde en een kwart scheikundige vragen. Ik heb hiervoor een boek besteld met oefenvragen. Hierdoor kwam ik erachter dat het geen inzichtvragen maar echt stampvragen waren.  Er werden ook echt dingen gevraagd zoals wat is hier te zien, a)de milt, b) de galblaas, c)de blinde darm, d) de pancreas… Wel goed leren dus! Hier heb ik gemiddeld op gescoord…

Wel vond ik het jammer dat je huiswerkopdracht niet echt meetelt. Hij kan alleen onvoldoende of voldoende zijn. Er wordt alleen naar gekeken als je bijvoorbeeld precies hetzelfde rangnummer als iemand anders hebt…

Mijn rangnummer was uiteindelijk 342 en er werden 330 toegelaten. Twee weken later kreeg ik dus bericht dat ik alsnog toegelaten was. In totaal deden er ongeveer 800 mensen mee.

Groetjes,

Bernice

49
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl