Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2016

Door: Sofie
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2016

Ik koos voor deze universiteit omdat het nieuwe curriculum sterk gericht is op de praktijk, je hebt in het eerste jaar al gelijk contact met de patiënten.

Ook letten ze in Nijmegen niet op je CV of cijfers van de middelbare school. Qua cijfers stond ik er goed voor, maar relevante werkervaring of stages had ik nog niet gedaan.

Er waren dit jaar 670 inschrijvingen en uiteindelijk mochten 330 studenten aan de opleiding beginnen: een kans van 1 op 2 dus.

De eerste opdracht die we moesten doen bestond uit een huiswerkopdracht waar je zo’n 40 uur aan kwijt bent. Het gaat hier om het beschrijven van de universiteit, maar ook om het verzamelen van recensies over jouzelf waarna je daarop feedback moet geven: Waarom pas jij bij de opleiding geneeskunde aan het radboud?

Daarnaast moest je naar aanleiding van een kort filmpje van een patiënt leerdoelen voor je zelf opstellen: Wat wilde jij leren wat betreft de geneeskunde als je 40 uur had om die doelen te verwezenlijken?

Naar de huiswerkopdracht wordt aanvankelijk niet gekeken, er wordt alleen gecontroleerd of je aan alle eisen hebt voldaan.

Op 2 april begon het echte werk, een toets over je scheikunde, natuurkunde en biologie vaardigheden en een toets over je sociale vaardigheden.

Beide toetsen tellen evenveel mee.

Voor de kennistoets kan je je het beste voorbereiden door te leren uit je examenbundels: samengevat van SK, NAT en BIO.

Ik kwam via via terecht op een pagina waar oude tentamens van de eerstejaars geneeskunde studenten stonden. Hier kan je ook goed uit leren, er kwamen zelfs een paar vragen overeen met mijn toets.

Hieronder de link:

https://tentamen.ifmsa.nl/tentamens-gnk.html

Kies hier de toetsen longitudinale toets 1 en 2. Maak je geen zorgen als je niet alle vragen kunt beantwoorden, vraag 1 tm 25 zijn alleen op niveau van de decentrale toets.

Voor de sociale vaardigheden toets valt eigenlijk niet te leren.

Wij kregen een aantal situaties waarbij 4 reacties op die situatie werden gegeven. Hierbij moest je aangeven wat de beste reactie was, en wat de slechtste.

Een situatie die wij kregen:

Een homoseksuele patiënt komt bij jouw praktijk op bezoek omdat hij denkt aids te hebben. Om hem verder te kunnen helpen zul je moeten samenwerken met een specialist maar de patiënt geeft aan dat hij niet wilt hebben dat jij als huisarts aan de specialist vertelt dat de patiënt aids denkt te hebben. Hoe reageer je?

Bij het antwoorden van de situaties is het belangrijk dat je de situatie goed doorleest en dat je in je achterhoofd houd dat je een patiënt nooit iets kan dwingen.

Voor de uitslag kreeg je een rangnummer van nummer 1 tot 660. Zat je onder de 330, dan was je binnen. Als je hetzelfde rangnummer als iemand anders had (als je de toetsen dus precies even goed had gemaakt) werd er gekeken naar je huiswerkopdracht. Wie die het beste had gemaakt kreeg het laagste rangnummer.

Eind april kreeg ik de uitslag: Ik had nummer 162! Dat betekende dat ik gegarandeerd binnen was!

Nog enkele tips: Ga uitgerust naar de toets, lees de vragen goed door en blijft niet te lang bij een vraag hangen. De kennistoets bestaat uit maar liefst 100 vragen, dus als je er een niet snapt is dat geen nood.

Heb je vragen mag je me een bericht sturen op het forum;

Heel veel succes allemaal!!

10
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl