Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde aan de RUN

Gratis ervaringsverslag met tips

Kijk aan! Van ons krijg je één ervaringsverslag inclusief super handige tips gratis!

Wil je graag meer lezen? Je vindt deze ervaring en nog veel meer in onze ervaringenbundel! Met je aankoop steun je ons in het up-to-date houden van de website zodat jij en toekomstige kandidaten altijd ergens terecht kunnen voor een optimale voorbereiding op de decentrale selectie geneeskunde!

Doe je zelf ook mee aan de selectie?

Ga je dit jaar mee doen aan de selectie? Let dan goed op en schrijf na je selectie ook een ervaring voor de website! Je maakt hier mee kans op één van de prijzen die wij jaarlijks verloten onder de inzenders! Check hiervoor onze speciale pagina:

Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde voor Radboud Universiteit Nijmegen 2021

Hallo, Mijn naam is Jasmien en ik ben 17 jaar oud. Dit schooljaar heb ik voor het eerst meegedaan aan de Decentrale Selectie aan de Radboud Universiteit.

De afgelopen drie jaar werd het gevoel om Geneeskunde te willen studeren alleen maar sterker. Ik vind het menselijk lichaam ontzettend interessant en wil daarnaast ook een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mijn medemens.

Keuze voor deze selectie

Doordat ik nog niet echt een cv had opgebouwd, op een paar baantjes na, en mijn cijfers niet bovengemiddeld zijn, heb ik voor de Radboud Universiteit gekozen. Radboud hecht niet veel waarde aan een cv en cijfers, maar juist wel aan het toetsen van middelbare schoolstof. Hierdoor schatte ik mijn kans het grootst om toegelaten te worden en zou ik minder in de knoop komen met de drukte die het examenjaar met zich meebracht. Andere universiteiten hechten meer waarde aan opgebouwde ervaringen (onder andere vrijwilligerswerk) en geven een hoop leerstof op wat voor mij in die periode niet haalbaar was naast mijn schoolwerk en andere verplichtingen. In totaal was er één ronde met drie verschillende onderdelen: de huiswerkopdracht, de BNS-toets en een Geneeskunde specifieke toets.

De selectie zelf

Alle onderdelen werden op 6 maart getoetst. Voor de huiswerkopdracht moet je 3 referenten zoeken die een stukje over jou schrijven waarin ze jouw goede eigenschappen en punten waarin jij jezelf kunt verbeteren benoemen. De BNS-toets is een toets over biologie, natuurkunde en scheikunde op middelbare school niveau. Bij de Geneeskunde specifieke toets worden er verschillende casussen gegeven waarin je moet aangeven wat de beste en de slechtste manier van handelen is. Voor de huiswerkopdracht heb ik mijn pianodocente, mijn mentor van de middelbare school en mijn moeder gevraagd.

Voor de zekerheid had ik nog een vierde referent gevraagd om er zeker van te zijn dat ik de huiswerkopdracht binnen de tijd kon inleveren. Voor deze opdracht heb je ongeveer 2 weken de tijd en deze kost ongeveer 20 uur. De referenten moeten een referentiebrief schrijven waarin zij zich kort voorstellen en vervolgens jouw goede eigenschappen benoemen en beargumenteren waarom jij geschikt bent voor de studie Geneeskunde in Nijmegen. Daarnaast moeten ze minimaal één punt benoemen waar jij moeite mee zou kunnen hebben gedurende de opleiding en/of het latere werkveld.

Tot slot moet je over deze referenties een reflectie schrijven en jouw motivatie voor deze opleiding benoemen. Het is daarbij echt van belang dat je vanuit je hart spreekt, waarom jij Geneeskunde wilt studeren en waarom dan specifiek in Nijmegen. Zelf heb ik aandacht besteed aan de manier van lesgeven en op welke manier dat kan bijdragen aan mijn ontwikkeling binnen de studie. Ook heb ik kort mijn toekomstperspectief beschreven (werken in ontwikkelingslanden; werken met verschillende leeftijdsgroepen; punten waarin ik mezelf wil ontwikkelen). Deze opdracht wordt beoordeeld met een voldoende of onvoldoende. Vrijwel iedereen heeft hier een voldoende voor, als je maar een beetje je best doet. De BNS-toets duurt in totaal 2,5 uur. Aangezien de toetsen dit jaar online moesten worden gemaakt, is deze opgesplitst in twee delen.

Ik ben in oktober begonnen met het samenvatten van alle biologie stof uit mijn lesboeken. Daarnaast heb ik de boekjes Samengevat vwo in de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde doorgenomen. Om te oefenen met vragen heb ik de volgende site gebruikt: https://tentamen.ifmsa.nl/. Hiervan zijn de vragen MGZ-1 en MGZ-2 qua niveau erg te vergelijken met de toetsen. Sommige vragen kwamen er bijna letterlijk in terug! De toetsen waren qua niveau prima te doen als je van tevoren alle onderwerpen had doorgenomen. De toets was opgebouwd uit ⅓ biologie, ⅓ scheikunde en ⅓ natuurkunde. Hier moet je niet van schrikken, want bij natuurkunde en scheikunde werden namelijk nauwelijks ingewikkelde berekeningen gevraagd. Er waren een aantal inzichtvragen, maar de meeste vragen waren recht toe recht aan feitjes. De antwoorden waren bovendien meerkeuze. De laatste toets was een Geneeskunde specifieke toets die 1,5 uur duurde. Je krijgt verschillende situaties gegeven waarin je uit 4 of 5 meerkeuze antwoorden moet kiezen hoe je het best met de situatie kan omgaan en hoe het slechts. Deze vragen waren voornamelijk studiegerelateerd, maar gingen ook over je persoonlijke leven en het latere werkveld. Voor deze toets kan je je niet echt voorbereiden. Je moet vooral op je gevoel afgaan. De antwoordopties vond ik soms nogal vaag, omdat er in elke vraag wel twee redelijk gelijkwaardige antwoorden in zaten waarmee je in de gegeven situatie goed of slecht kan handelen. Gelukkig zijn bij elke optie van antwoorden punten te verdienen, waardoor je niet het volledig aantal punten van de vraag misloopt.

De uitslag 

Op 15 april werd de uitslag via Studielink bekend gemaakt. Deze dag was echt zenuwslopend. Ik wist totaal niet wat ik ervan moest verwachten.Toen het eindelijk 0.20 uur was kreeg ik te zien dat ik rangnummer 142 had van de 330 beschikbare plaatsen! Een week later kreeg ik via de mail ook mijn toetsscores te zien. De BNS-toets had ik bovengemiddeld gemaakt, de Geneeskunde specifieke toets iets onder gemiddeld.

Tips voor de selectie geneeskunde:

  1. Begin op tijd met leren en samenvatten. Dit bespaart je echt veel stress.
  2. Word deelnemer van zoveel mogelijk Whatsapp groepen en/of Facebookgroepen die je maar kan vinden. Hier heb ik zelf veel aan gehad. Mensen helpen elkaar met verschillende vragen en Geneeskunde studenten vertellen over hun ervaring met de selectie. Deze groepen heb ik zelf gevonden via de volgende link: https://www.decentralegeneeskunde.nl/forum/.
  3. Leer ook het onderwerp ‘tanden’ (fluoride; de- en remineralisatie; anatomie, kindergebit en volwassen gebit; verschillende soorten tanden en hun functie; etc.). Hierover kwamen ongeveer 6 vragen van de 100 in de toets.
  4. Leer de basisformules voor natuurkunde uit je hoofd.
  5. Weet hoe je een CT-scan moet bekijken. Hierover kwamen ongeveer 6 vragen van de 100 in de toets.
  6. Leer belangrijke biologische processen uit de BINAS uit je hoofd.
  7. Probeer uitgerust de toets te maken en eet voldoende tussendoor. Het is namelijk een erg lange dag waar veel van je gevraagd wordt.

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2023 DecentraleGeneeskunde.nl