Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2012 (4/5)

Door: Lisa
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2012 (4/5)

Ik heb in 2012 meegedaan aan de decentrale selectie in Nijmegen. Ik heb voor Nijmegen gekozen omdat ik te onzeker was over mijn cv om het bij een andere universiteit te proberen.

Het idee bij Nijmegen is, dat je een extra prestatie kan leveren naast je normale schoolwerk. Ze laten je een paar weken voor je examens leren voor een toets. Nou zal ik maar gelijk eerlijk zijn: die extra prestatie valt reuze mee, aangezien je na de decentrale selectie nog twee weken de tijd hebt voor je examens. Voor mij was dat in ieder geval ruim voldoende (wel uiteraard met een goede planning..). Vandaar dat ik het er ook maar op gewaagd heb.

Je moest je voor 15 januari aanmelden via studielink voor geneeskunde in Nijmegen, en daarbij aangeven dat je decentraal wilde meedoen. Zo rond februari kreeg je een formulier dat je moest invullen en wat ondertekend moest worden door iemand van school wat dan dus bewees dat je dit jaar eindexamen deed. Ook moest je een kopie van een identiteitsbewijs/paspoort meesturen. Daarna kwam nog een brief dat je toegelaten was tot de decentrale selectie. Op 2 april kreeg je toegang tot een digitale leeromgeving.

Het onderwerp in 2012 was Alzheimer (en andere aanverwante ziektes). Er waren zelfstudieopdrachten die je kon maken aan de hand van wetenschappelijke artikelen en andere bronnen van informatie over Alzheimer (http://www.canongerontologie.nl/ was er bijvoorbeeld eentje.). Sommige artikelen waren in het Engels, dus een woordenboek was geen luxe. Uiteindelijk was het doel dat je de stof leerde met behulp van de zelfstudieopdrachten. De zelfstudieopdrachten stuurden je dus in wat je moest leren.

Uiteindelijk heb ik denk ik niet de 80 uur die ervoor stonden eraan gezeten, maar ik heb wel alles doorgelezen (ik ben dus niet op zoek gegaan naar de antwoorden). Toen ik alles doorgewerkt had ben ik nog een keer alle antwoorden gaan zoeken op de zelfstudieopdrachten, zodat ik die tekstgedeeltes extra goed leerde. Op de toets (die meerkeuze is) heb ik geprobeerd mijn eerste ingeving in te vullen. Er werden soms hele gedetailleerde dingen gevraagd die dan net moeten zijn blijven hangen. Vandaar dat je ook echt je eerste ingeving moet invullen! Het essay wat we moesten schrijven was een soort praatje (zo heb ik het tenminste opgevat) wat je moest houden voor familieleden van mensen met Alzheimer. Je moest in je essay verwerken wat voor een zorg er op dit moment geboden wordt en hoe de zorg en behandeling zich zullen ontwikkelen. Ook moest de rol van de arts bij die ontwikkelingen worden betrokken. Ik was begonnen met een verhaaltje over mijn oma (die Alzheimer heeft) omdat het naar mijn idee wel een beetje gemoedelijk moest zijn.

Ik had uiteindelijk 70 van de 100 vragen goed op de toets en een 7.6 voor mijn essay. Voor de meerkeuzetoets had ik een 7.5 en gemiddeld was het een 7.6 (dat snap ik nog steeds niet helemaal aangezien de toets zwaarder mee zou tellen, maar goed!). Hiermee had ik rangnummer 44, dus geplaatst!

Een paar tips:

  • Als je er niet al te slecht voor staat: begin niet aan je examens tijdens de decentrale selectie. Ik heb mezelf één dag rust gegund na de toetsdag en ben daarna aan mn examens begonnen. Ik had ook nog Latijn (wat echt belachelijk veel leerwerk is) en ik had, met een redelijke planning, tijd zat voor alles. Daarbij: als je goed genoeg je best doet voor de decentrale selectie maken je cijfers uiteindelijk toch niet meer uit.
  • Probeer in het begin veel te doen (ik heb het niet gedaan, maar alsnog). Hierdoor kan je in de laatste week alles nog een keer doornemen, wat ervoor zorgt dat je het echt goed leert.
  • Twijfel niet op de toets! Vul het antwoord in dat het eerst naar boven komt. Ook al weet je het misschien niet zeker, het eerste antwoord is waarschijnlijk beter dan het tweede.
  • Probeer van delen die je ingewikkeld vindt een samenvatting te maken. Wij moesten hersengebieden en hun functies leren en dat was allemaal zo abstract voor me dat, toen ik het op een rijtje had gezet, ik het maar gewoon letterlijk uit mn hoofd ben gaan leren.
  • Praat met een arts! Mijn buurvrouw is huisarts en ik heb heel veel aan haar gehad. We hebben het ethische deel doorgesproken, waardoor het allemaal veel concreter werd voor me.
  • Er bevindt zich een forum in de digitale leeromgeving. Ik heb niet zozeer meegedaan aan de gesprekken/discussies die daar plaatsvonden, maar het was wel heel nuttig om het door te lezen (zeker omdat een docent soms iemands antwoord bevestigde).

Een algemene Nijmegentip:

  • Ik kom zelf uit Utrecht, dus dat is nog best wel even reizen. Schrijf je vroeg in bij de SSHN en ga gelijk als je weet dat je toegelaten bent op zoek naar een kamer (www.kamernet.nl en www.kamertje.nl). Zeker omdat veel mensen nog bezig zijn met het gevoel van vakantie, is eigenlijk nog niemand op zoek naar een kamer. De kans dat je er dan dus eentje vindt is heel groot!
0
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl