Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2012 (3/5)

Door: Mehmet
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2012 (3/5)

Hallo,

mijn naam is Mehmet en ik heb in 2012 meegedaan aan de decentrale selectie voor geneeskunde aan de RU Nijmegen. De keuze voor Nijmegen was al gauw gemaakt. Na de open dag bezocht te hebben, was ik tot de conclusie gekomen, dat de Radboud Universiteit de ideale onderwijsinstelling voor mij was. Vooral het werken in blokken van 4 weken sprak me erg aan. Daarnaast voelde ik me ook eenmaal thuis, toen ik daar rondliep, dus ook dat heeft me ertoe gebracht om voor RU te kiezen.

Op het moment van de selectie zat ik in 6 VWO en had het dus erg druk met leren voor schoolexamens en het maken van een degelijk profielwerkstuk. Ik wilde namelijk zo hoog mogelijke punten halen, zodat ik meer kans zou maken op een plaats voor geneeskunde, voor het geval ik ingeloot moest worden. Behalve het proberen te behalen van hoge punten, had ik me ook opgegeven voor de decentrale selectie.  Dit jaar zouden er 165 leerlingen via de decentrale selectie geselecteerd worden voor geneeskunde.

Naast al die drukte op school, had ik ook (heb nog steeds) een bijbaantje in de zorg. Elk weekend werk ik bij een bejaardentehuis op een afdeling voor dementerende ouderen. De afdeling is zodanig ingericht, dat voor de bewoners de thuissituatie zo veel mogelijk nagebootst wordt. Ik heb voor dit bijbaantje gekozen, opdat ik een klein beginnetje wat voorbereiding betreft kon maken voor een medische studie. Naast sociale omgang is ook erg veel inlevingsvermogen vereist voor de functie die ik daar vervul. Behalve het vervullen van dagelijkse levensbehoeften, moet ik er ook voor zorgen dat de bewoners het naar hun zin hebben. Dit doe ik door spelletjes met ze te spelen, door naar hun verhalen te luisteren,  door activiteiten te ondernemen en door ze op te hoogte te houden van de actualiteit. 

Ergens begin april kreeg ik toegang tot een digitale leeromgeving.  Daar kreeg je dan lesstof aangeboden die je moest bestuderen voor de grote toets, die op 1 mei afgenomen zou worden.  Aanvankelijk dacht ik dat we gewoon een pakketje tekst zouden krijgen om dat vervolgens te bestuderen. Het pakte echter anders uit dan gedacht. De vorm van de aangeboden lesstof was hetzelfde als die voor geneeskundestudenten. Aan de hand van literatuur, powerpoints en zelfstudieopdrachten moest de stof bestudeerd worden. Als je vragen had, kon je dat op het forum stellen. Dit forum wordt beschikbaar gesteld voor mensen die meedoen met de decentrale selectie. In het begin leek de stof erg veel en ik kon er niet aan geloven dat ik dat allemaal moest leren. Toch heb ik toen besloten om elke dag naast mijn gewone schoonwerk, 1 à 2 uur aan de decentrale selectie te besteden. Af en toe schrok ik van de enorme lappen ENGELSE teksten die aangeboden werden, maar het viel uiteindelijk wel mee. De teksten waren goed te begrijpen, zelfs voor iemand, zoals  ik,  die niet erg sterk is in het lezen van Engelse teksten.

Op 1 mei was de grote dag. Op die dag moest ik namelijk laten zien dat ík geschikt ben voor een plaats voor geneeskunde in Nijmegen. De afgelopen 4 weken had ik elke dag 1 à 2 uur aan de cursus besteed, maar toch voelde ik me heel erg zenuwachtig. Er waren 440 mensen afgekomen voor deze decentrale selectie en iedereen ging met een pokerface de gymzaal in. Daar kregen we een meerkeuzetoets van 100 vragen. Voor deze toets kreeg je 2 uur de tijd en dat lijkt niet veel, maar ik was na 40 minuten al klaar. De rest van de tijd heb ik maar gevuld met nakijken van mijn antwoorden. Daarna volgde een pauze en in de middag kregen we een schrijfopdracht, die 3 uur duurde. Van tevoren konden we ons voorbereiden op deze schrijftoets door informatie te lezen op websites over Alzheimer. Bij de schrijfopdracht kregen we de opdracht om een voordracht te schrijven voor mensen wier familielid Alzheimer heeft. Je moest dus schrijven wat hun te wachten stond en hoe zij als familieleden voor hun familielid konden zorgen. Ook moest je de taak van een arts bij deze behandeling beschrijven.

Na 3 uur schrijven zat het er eindelijk op. Ik had alles gegeven wat ik kon en kon dus met een goed gevoel naar huis.

Enkele weken later kreeg ik de uitslag van de meerkeuzetoets. Ik had 74 van de 100 vragen goed en zat daarmee bij de beste 200. Nu moest ik nog enkele weken wachten tot de definitieve uitslag. Enkele weken later kreeg ik de uitslag dat ik rangnummer 12 had en dus toegelaten was voor geneeskunde. Het bleek trouwens ook zo te zijn, dat de meerkeuzetoets 70% en de schrijftoets 30% meetelde voor je eindpunt.

Om mijn verhaal af te sluiten heb ik nog enkele tips voor hen die overwegen om mee te doen aan de decentrale selectie. Ik zeg: ‘’Doen!’’ De decentrale selectie is gewoon een EXTRA kans om toegelaten te worden op geneeskunde, dus benut die kans! Je moet er weliswaar veel voor doen, maar dat beloont heus wel! Ook moet je niet denken: ‘’Ach, ik haal toch wel een 8 gemiddeld, dus ik doe maar geen moeite voor decentrale selectie’’. Dit was namelijk wat ik aanvankelijk ook dacht. Ik was elk jaar cum laude bevorderd naar het volgende leerjaar, dus ging ik er ook wel van uit dat ik met een 8 gemiddeld zou slagen. Toch is dat niet gebeurd, omdat sommige examens tegenvielen. Ik ben achteraf dus heel erg blij dat ik mee heb gedaan aan de decentrale selectie.

Wanneer je eenmaal hebt besloten om mee te doen aan de decentrale selectie, moet je een goede planning maken.  Verdeel de lesstof in stukjes en probeer er elke dag iets voor te doen. Schrik ook niet van de lappen Engelse tekst die aangeboden worden. Stukken die je echt niet snapt kun je op het forum plaatsen en vragen over stellen. Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen.

Mijn belangrijkste tip is: geloof in jezelf! Ook ik dacht in het begin: ‘’Wie stel ik nou voor, tussen al die 440 mensen? Er zullen er vast wel 165 bij zitten die beter zijn dan ik’’.  Maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Wie écht geneeskunde wil studeren, komt er wel.

Dus voor iedereen die meedoet aan de decentrale selectie: Zet ‘m op, go for it!

1
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl