Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2012 (2/5)

Door: Pascal
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2012 (2/5)

Als je dit leest ben je ongetwijfeld aan het twijfelen of je wel of niet moet meedoen aan de decentrale selectie in Nijmegen, ik heb zelf meegedaan (en ben ook geselecteerd) in 2012 voor studiejaar 2012-2013. Ik hoop dat mijn verhaal jullie kan helpen bij de keus tussen de universiteiten, of bij de keuze of decentrale selectie überhaupt verstandig is.

Zoals veel mensen die geneeskunde willen studeren wist ik al zéér lang dat ik graag arts wilde worden, ik ging naar de middelbare school met het idee dat ik cardioloog wilde worden. Inmiddels neig ik meer naar iets snijdends, maar wie weet gaat dat nog veranderen. Ik woon dichtbij Nijmegen, maar dat was niet de reden dat ik voor de decentrale selectie in Nijmegen heb gekozen. De campus was wat mij overhaalde. Alles ligt dichtbij elkaar en als student geneeskunde heb je ook nog contact met andere studies omdat je dus niet ver van de andere faculteiten zit. Daarnaast is het terrein (een oud landgoed) erg mooi én ik kon natuurlijk thuis blijven wonen (een mooie bijkomstigheid). Ik wist dus al dat ik Nijmegen als eerste keuze zou invullen als ik niet aan de decentrale selectie ging meedoen. 

Ik was zeventien jaar toen ik mijn eindexamenjaar inging, werd achttien op de laatste examendag, en stond gemiddeld een 7,3. Een gemiddelde dat voor mij gewoon goed was, ik wist ook dat ik nooit in een klasse hoger of lager zou komen en ik liep dus niet veel risico als ik veel tijd zou besteden aan een decentrale selectie. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de decentrale selectie in Nijmegen, voornamelijk omdat je alles in eigen hand hebt. Als je goed leert en de toets (en het essay) goed doet ben je binnen. Dat trok me enorm, daarnaast was mijn cv wel goed (VWO, IB A2, VWO-plus en kort een bijbaantje in een verpleegtehuis), maar dus niet denderend, de meeste universiteiten selecteren op het moment van schrijven in ieder geval deels zo. Ik had dus het idee dat ik meer kans zou maken in Nijmegen, ik wou graag naar Nijmegen en ik liep niet heel veel risico als ik het zou doen dus heb ik me ingeschreven.

Het principe van de selectie in Nijmegen is dat de scholieren vier weken lang toegang krijgen tot de stof die ze moeten beheersen voor de toets, in mijn jaar dementie (voornamelijk Alzheimer), en dat ze op de dag van toetsing een meerkeuzetoets (honderd vragen) beantwoorden en een essay schrijven dat ermee verband houdt (onderwerp wordt pas gegeven bij het schrijven). De universiteit schat dat je ongeveer tachtig uur nodig hebt om de stof goed te beheersen, ik heb zelf denk ik ongeveer vijfentachtig tot negentig uur besteed aan het leren van de stof. Je moet erop rekenen dat je een maand lang niet of nauwelijks uit huis komt, gemiddeld ben je ongeveer twee-drie uur per dag bezig en de meeste scholen plannen ook nog een toetsweek in April. De toets wordt gemaakt in de sporthallen van het Gymnasion (Nijmegen). 

De uitslag wordt verdeeld in twee stukken, de meerkeuzetoets en het essay. De eerste krijg je tijdens de examens (eind eerste week), de tweede na de examens en in ons geval rond tien Juni. Mijn score op de meerkeuzetoets was 75 punten, de hoogste score was 81 en om de eerste ronde door te komen was een score van 64 nodig. Ik was zo blij dat ik me de eerste drie dagen nauwelijks meer kon concentreren op mijn examens (achteraf bleek dat niet heel bevorderlijk voor de cijfers) en daarna was ik zo duf dat ik me überhaupt niet meer kon concentreren op mijn leerwerk. Uiteindelijk werd ook de uitslag van het essay bekend, samen leverde dit voor mij plek 49 op. Ik ging dus geneeskunde studeren!

Achteraf ben ik natuurlijk hartstikke blij dat ik gekozen heb voor de decentrale selectie in Nijmegen. Mijn examencijfers zijn echter wel een stuk lager dan de cijfers voor mijn schoolexamens, behalve Engels en Duits heb ik overal lager gescoord. Iets dat ik volledig wijt aan de ongelofelijk zware periode van de decentrale selectie en de laatste proefwerkweek. Uiteindelijke bleef ik ‘gewoon’ in klasse C (zonder herkansingen, gemiddeld 7,1), maar als je niet zeker bent over je cijfers zou ik absoluut nog eens goed nadenken of je wel aan het Radboud decentrale selectie moet gaan doen. Het was dus zwaar, maar ook erg leuk. De stof die je leert is natuurlijk echte stof die je ook bij geneeskunde gaat studeren, het is dus ook meteen een test of geneeskunde echt is wat je wilt gaan doen.

Hopelijk heeft mijn verhaal jullie geholpen en mag ik jullie ooit ontmoeten in Nijmegen!

Pascal

2
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl