Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2012 (1/5)

Door: Rivka
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2012 (1/5)

 

Het begon allemaal met het inschrijven voor de decentrale selectie. Zorg dat je op tijd bent met inschrijven, want als je wil meedoen moet je voor 15 Januari ingeschreven staan en van te voren heb je dan ook nog digiD nodig wat je ook eerst moet aanvragen. Daar gaat dus wat tijd overheen. Voor mij duurde het even voordat ik gekozen had waar ik de decentrale zou doen, maar uiteindelijk heb ik Nijmegen gekozen. Hier mochten namelijk alleen mensen die in hun eindexamenjaar zaten meedoen. Dat betekent dat je concurrentie van hetzelfde niveau hebt en er waarschijnlijk ook minder mensen meedoen dan bij andere universiteiten. Ik wilde hoe dan ook aan een decentrale selectie meedoen, omdat het gewoon een extra kans was om de opleiding binnen te komen

Zo’n anderhalve maand voor het examen (2 april) konden we ons aanmelden op blackboard. Hier had je toegang tot een online cursus. Dit jaar ging het over dementie met de nadruk op Alzheimer. Je kreeg een maand om de cursus door te werken. Het waren een aantal opdrachten en bouwde op elkaar voort. Tijdens de opdrachten werd er aangegeven wat je moest lezen. Dit waren wetenschappelijke artikelen en teksten uit tijdschriften en boeken, soms zaten er ook wat filmpjes bij die je moest bekijken. De opdrachten waren niet heel moeilijk heel veel was gewoon uit de teksten te halen, die moest je dus goed doorlezen. Als je vragen had over de stof kon je terecht op het discussieforum. Hier heb ik zelf heel veel aan gehad en kan ik zeker aanraden!! Door met andere mensen over de stof te discussiëren, kun je zelf goed nagaan of je het wel begrijpt. Je bent er dan heel actief mee bezig waardoor je ook meer onthoudt. Er zat ook een docent op het forum die de boel af en toe wat aanstuurde. Voor de cursus stond in totaal 80 studielastuur. Zelf ben ik er denk ik zo’n 100 uur mee bezig geweest. Het vergt dus wel wat tijd zo voor je examens, maar ik vond de stof wel ontzettend interessant waardoor het niet erg was om er mee bezig te zijn.

1 mei moesten we allen naar de uni komen om de toets af te leggen. Er waren 524 mensen die zich hadden ingeschreven, maar er kwamen maar 440 mensen opdagen. Het eerste gedeelte duurde twee uur. Hier kreeg je 100 meerkeuzevragen. Deze vragen waren zeer goed  te doen als je alle zelfstudieopdrachten goed doorgewerkt had. Het was voornamelijk feitenkennis, maar er zaten ook wel wat vragen bij waar iets over een patiënt vertelt werd en dan werd er gevraagd bij welke ziekte dat paste. Zoals gezegd kreeg je er twee uur voor, maar heel veel mensen waren na ruim een uur al wel klaar. Het middag gedeelte bestond uit het schrijven van een essay. Hier kreeg je drie uur de tijd voor. Je moest het schrijven voor een zogenaamde lezing en het moest gaan over medische ontwikkelingen in toekomst en over hoe de zorg zou veranderen. Hierbij moest je ook verschillende competenties van artsen erin verwerken. Het essay moest je volgens een bepaald model schrijven en mocht maximaal 700 woorden zijn. Persoonlijk vond ik dit een heel  moeilijk gedeelte, omdat je heel veel informatie in relatief vrij weinig woorden moest zetten. Daarnaast had ik ook niet genoeg aan de drie uur die er voor stonden.

Voor de uitslag telde de toets voor 70% mee. Als je goed genoeg scoorde werd ook je essay nagekeken. Je moest in dat geval bij de beste 200 zitten. Het essay telde voor 30% mee. Je kreeg vervolgens een cijfer en dat bepaalde je rangnummer. Er konden in totaal 165 mensen door. Met zo’n decentrale heb  je dus toch al bijna 40% kans om binnen te komen, mits je wel iets doet.

Tips:

  • Neem actief deel aan het discussieforum. Hier leer je veel van!
  • Houd het nieuws een beetje in de gaten of zoek eens op internet welke nieuwe ontwikkelingen er zijn binnen de medische wereld. Dit kan van pas komen bij het schrijven van het essay.
  • Maak niet overal een samenvatting van. Je moet zoveel stof lezen waardoor dat gewoon teveel tijd kost. Kijk in plaats daarvan na elke studieopdracht wat je geleerd hebt en wat de doelstellingen zijn en maak aan de hand daarvan een samenvatting per zelfstudie opdracht.
  • Probeer aan de hand van de dingen die je leest regelmatig vragen aan jezelf te stellen die mogelijk ook in een toets gevraagd zouden kunnen worden. Schrijf die op en repeteer die voor de toets. Zelf had ik ongeveer honderd vragen opgesteld voor mezelf. Uiteindelijk kwamen er heel veel elementen van in de toets voor.
[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl