Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2011

Door: Marthe
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2011

Hoi iedereen!!!

Ik heb dit jaar (2011) decentrale selectie voor geneeskunde in Nijmegen gedaan. Het was voor mij de selectie waarbij ik de grootste kans had geselecteerd worden. Mijn CV – dat je bij veel andere selecties nodig hebt – was niet erg indrukwekkend. Bij het Radboud had je je CV niet nodig en de universiteit sprak me wel aan, dus ik schreef me voor 15 januari in voor de decentrale selectie. Voorwaarde bij deze selectie is dat je in VWO 6  zit en dat je in mei een volledig centraal schriftelijk examen doet.

Eind januari kreeg ik een brief van het Radboud. Hierin stond dat je een kopie van je ID-kaart + handtekening en een verklaring van school dat je dit jaar examen doet. De verklaring is niet meer dan een formulier dat je voor een gedeelte zelf moet invullen. Een ander gedeelte van het formulier moet worden ingevuld door een leidinggevende van de school – denk aan de rector, conrector – en moet voorzien worden van een schoolstempel. Dit heb ik zo snel mogelijk geregeld en de brief op tijd de deur uit gedaan en in maart kreeg ik een brief die mij vertelde dat ik geschikt was voor de rest van de selectie.

Daarna volgde de communicatie naar alle kandidaten per email. Halverwege maart kregen we een mail met daarin een tijdelijk account voor de online leeromgeving van het Radboud, blackboard geheten. Dit account moest je activeren voor 23 maart. Als voorproefje op de cursus stond een voorbereidend hoorcollege (HC), bijbehorende zelfstudieopdracht (ZSO) en hoofdstukken uit Engelse medische boeken online. Het werd aangeraden om dit hoorcollege door te nemen en de ZSO te maken.

Vanaf 4 april kwam de daadwerkelijke cursus online. Het onderwerp van dit jaar was aandoeningen aan het bewegingsapparaat. De maand was in 4 weken gedeeld. Er was een soort thema v/d week en daar hadden ze dan een HC + een ZSO over + wat hoofdstukken uit een medisch boek (ENGELS!!). De ZSO moest je aan het eind v/d week af hebben. Er is natuurlijk niemand die controleert of jij aan het eind van de week gedaan hebt wat je moest doen, maar het is zeker belangrijk om te zorgen dat je aan het eind van bijv. week 1 je zaakjes voor elkaar hebt en in week 2 bezig kan met de stof van week 2 ipv dat je in week 2 nog steeds bezig bent met week 1!

Op 2 mei was dan eindelijk – na vier zware weken leren – de toetsdag. We begonnen met een multiple choice toets. Deze  bestond uit 90 vragen en we hadden best veel tijd: na een uurtje was ik al klaar! Er waren vragen bij die supermakkelijk waren als je goed had geleerd en er waren vragen bij waar bij ze naar details vroegen. Sommige vragen vond ik best wel moeilijk. Na de lunch begon de schrijfopdracht. De schrijfopdracht bestond uit 2 delen; een artikel voor het tijdschrift Arts in spe en een sollicitatiebrief aan een denkbeeldige commissie. Het artikel moest gaan over decentrale selectie: hoe ziet de ideale student er uit? Hierbij moest je gebruik maken van de 7 rollen van een arts en van een bepaald schrijfmodel – het piramidemodel – dat werd van te voren uitgelegd op blackboard. De sollicitatiebrief moest over jou gaan. Welke 2 sterke eigenschappen maakten jou geschikt om geneeskunde te studeren en wat waren je 2 zwakke eigenschappen? Let op: het was een brief aan een denkbeeldige commissie. Je brief werd niet beoordeeld op de eigenschappen die je noemde.

Halverwege de examens kreeg ik de uitslag van de multiple choice toets. 189 mensen hadden voldoende punten gescoord en van hen werd de schrijfopdracht nagekeken. De uitslag van de schrijfopdracht + het rangnummer wat dat had opgeleverd zou 15 juni komen. Echter, 4 juni kwam de uitslag al! In deze brief stonden 3 cijfers + het rangnummer. Cijfer 1, cijfer voor de multiple choice toets: 7.3, cijfer 2, cijfer voor de schrijfopdracht: 7.4, cijfer 3, gecombineerd eindcijfer (cijfer 1 telt 70 %, cijfer 2 telt 30 %): 7.4 Mijn rangnummer was 25. Dat houdt voor mij in dat ik zeker ben van een plaats bij geneeskunde in Nijmegen.

Maar het heeft wel moeite gekost, hierbij wat tips:

  • Zorg dat je voorafgaand aan de maand waarin de cursus begint, al veel huiswerk maakt en evt. alvast leert voor toetsweken. Ik had tijdens de cursus een toetsweek en tijdens de toetsweek was het lastig om ook aandacht te besteden aan de cursus. Hoe minder je voor school tegelijk moet doen met de cursus, hoe beter.
  • Wees gedisciplineerd. Als je uit school komt,  relax dan even, maar ga daarna direct weer aan de slag met de selectie en maak ’s avonds je huiswerk.
  • Spreek per dag met jezelf af hoeveel je van de ZSO’s af moet hebben. Sommige ZSO’s waren ontzettend lang en dat ziet er ontmoedigend uit. Je had dan opdracht 4a t/m 4t ofzo. Laat je daar niet door uit het veld slaan, maar maak gewoon wat je maken kunt in een paar uur.
  • Schrik niet van de Engelse teksten! Denk niet: ik kan geen Engels, ik kan geen Engels. Je kan het wel en als je het echt niet snapt, denk dan: lang leve Google Vertalen. Als je een paar zinnen niet weet, stop ze dan daar in. Google komt dan met een kromme vertaling, maar je kunt er dan meestal wel wat van maken. En bovendien; bestook het speciale forum met vragen. Hier zijn medekandidaten die misschien een vraag ook niet snappen. Samen kom je er misschien wel uit! Daar komt bij dat aan het eind van de week de docent zal reageren op vragen op het forum. Soms staat er een flauwe reactie bij zoals: nou dat moet je nu toch wel begrijpen of: lees nog maar eens goed. Maar er staan ook wel nuttige reacties bij.
  • Maak bij het maken van de ZSO’s aantekeningen. Als je dingen opschrijft, onthoud je het beter. Schaf dus een goed schrift met veel blaadjes aan, zodat je genoeg papier hebt. Zorg ook voor pennen die het doen 😉
  • Als je op de toetsdag van ver moet komen; vraag of je ouders je willen brengen of vraag of je (samen met hen) in het weekend voor de toetsdag in de buurt van Nijmegen kunt verblijven, bijvoorbeeld in een huisje. Je hoeft dan op de dag zelf niet zo vroeg je bed uit en dat is beter voor je concentratie die dag.
  • Heb een beetje vertrouwen in jezelf!!!!!!! Laat je ook niet ontmoedigen door wat andere kandidaten hebben geschreven of geantwoord. Nadat je het hebt ingeleverd, is het niet meer in jouw handen. Laat het los en richt je daarna op je examen. Hopelijk mag je dan in juni 2 x een gat in de lucht springen: 1. je hebt de decentrale selectie gehaald en 2. je bent geslaagd!!!

Aan alle toekomstige decentrale selectie kandidaten: zet ‘m op, je kan het!!

0
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl