Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUN 2010

Door: Iris
Decentrale Selectie Geneeskunde RUN – UMC Radboud 2010

 

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie in het schooljaar 2009-2010 aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In dat jaar zat ik in mijn eindexamenjaar van het gymnasium. Een voordeel aan de decentrale selectie van de RU is dat je daar alleen aan mee mag doen als je eindexamen doet dat jaar. Oftewel je hebt al een groot aantal concurrenten minder! Dit was een van de redenen waarom ik meedeed, maar de grootste reden was dat ik vorig jaar beslist niet naar groningen, amsterdam en rotterdam wilden en dan bleef alleen nog nijmegen over voor de decentrale selectie. Daarnaast sprak de opleiding mij op de open dag wel aan. Ik vond het wel jammer dat de toets net voor de examens valt, want ik heb het me daardoor niet optimaal voor kunnen bereiden.

Voor de decentrale selectie kregen we een tijdelijke gebruikersnaam en wachtwoord voor de blackboardsite van de RU. Dat is een digitale leeromgeving waar sites op kwamen te staan, collegeslides, artikelen en filmpjes. Met deze stof kon je je een maand voorbereiden op de toets. Bij ons was het onderwerp baarmoederhalskanker, dus ik verwacht dat ze elk jaar een actueel onderwerp kiezen.

Op de toetsdag zelf zat je met zijn allen in een hele grote zaal en kreeg je ’s ochtends een toets over de stof(ik meen mij te herinneren dat het best veel feitjes vragen waren, wat ik niet had verwacht). In de middag moesten we een essay schrijven over de rollen die een arts aan kan nemen volgens het raamplan arts(medisch deskundige, communicator, samenwerker, organisator, gezondheidsbevorderaar, academicus, beroepsbeoefenaar). Je moest dan 2 rollen kiezen en dat dan beargumenteren in je essay. Vervolgens was het afgelopen en kreeg je na een paar weken te horen of je door de eerste ronde heen was aan de hand van je toetsscore. Als die hoog genoeg was(ongeveer 250 gingen erdoor van de 450), ging je door naar de 2e ronde en werd je essay ook nagekeken. Een combinatie van je essay score en toetsscore(toets telde meer mee, ik geloof 80%) bepaalde je plek op de ranglijst.

Hieronder nog enkele tips:

  • Neem rustig je tijd, je hebt tijd genoeg voor de toets!
  • Maak een planning voor je CE en de decentrale selectie en gok niet op één van de twee!
  • Maak bij het maken van je essay (als je net als ik niet zo’n geweldig mooi handschrift hebt) eerst lijntjes waar je op schrijft, want je krijgt gewoon een soort leeg vel waar je op moet schrijven.
1
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl