Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2018 (1/1)

 

Door: Leyla

Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2018 (1/4)

 
(Winnaar van de stethoscoopactie 2018!)

Ik heb meegedaan met de selectie in Groningen voor geneeskunde en ben 1 van de mensen die een plek heeft gekregen. Ik heb mezelf aangemeld bij Groningen omdat het het dichtst bij Leeuwarden is en ik het echt een leuke en gezellige stad vind waar ik mezelf de komende jaren wel zie wonen.

 

Zelf heb ik een grote omweg genomen om op het vwo te komen wat niet echt van belang is, wat wel belangrijk is is dat mijn eindcijfers niet heel speciaal waren (alles een 6 behalve bio een 7) wel heb ik 1 jaar doktersassistente gevolgd en ongeveer 1.5 jaar vrijwilligers werk waarnaast ik ook de mantelzorg van mijn oma op me had genomen. Dit alles heb ik uiteindelijk allemaal op mijn cv gezet.

 

In Groningen had je maar 1 ronde die s’ochtends vroeg begon en einde van de middag eindigde. Het bestond uit 2 cognitieve + 2 non cognitieve toetsen en je cv die je gelijk bij binnenkomst moest inleveren samen met je verslag. Alle leerstof en opdrachten voor deze toetsen Werd ongeveer 3/4 weken van tevoren opgestuurd via de mail.

 

Ik moet eerlijk zijn dat ik wel te laat begon met leren, maar ingehaald door de laatse 5 dagen met minimale slaap te leren. Dit is zeker geen goed plan en als ik er achteraf ook naar kijk had ik veel beter alles gespreid kunnen doen en dat is ook mijn 1e tip. Dit jaar ging de leerstof over de prenatale screening en de verschillende soorten stofwisselingsziekten, verder moest je thuis een verslag maken (in het Engels of Nederlands afhankelijk van je LC) over een 1 van de 3 onderwerpen waarvan ik Alzheimer had gekozen. Tot slot moest je 3 interviews afnemen en je cv nog opstellen.

 

Dit word een hele lap tekst maar ik heb er zelf heel wat aan gehad dus ik ga alles per onderdeel uitschrijven:

Pre-examen

 1. Leerstof:  Dit was ongeveer 120 pagina’s in totaal, bij iedereen geheel in het Engels, dit was redelijk pittig want er staat in de opdrachten dat je geen details hoeft te leren maar dit zou ik wel doen! Voor de rest is dit niet veel speciaals gewoon veel stampen.
 2. Verslag : Je moest 1 a4 schrijven over wat de ziekte was, welke zorgverleners er allemaal betrokken waren en wat hun functie was met een afsluitende slot waar ik alles in heb samengevat en mijn eigen mening heb gegeven. Toevallig heb ik contact kunnen maken met een ouderejaars gnk student die mijn verslag wilde nakijken en zo heb ik meerdere dingen achteraf met de tips verbeterd.
 3. Interviews: Hierbij moest je 1 a4 per interview schrijven en totaal 3 interviews. De vragen waren gegeven, deze moest je ook weer afhankelijk van je LC in het Engels of in het Nederlands maken. Wat ik bij een review op deze site had gelezen is dat je niet meer moest doen dan gevraagd bij dit onderdeel, dat is wat ik ook heb gedaan en het blijkt te werken.
 4. CV: Weer afhankelijk van je LC in het Eng of Nl, schrijf hier niet alleen dingen als studies en vrijwilligerswerk maar ook hoeveel talen je spreekt als je meer talig bent, de gewone banen die je hebt gehad met een korte toelichting(1-3 regels) wat je daar hebt gedaan en hoeveel uur je eraan besteed hebt. Licht alles zoveel als mogelijk met bewijsstukken toe, bijvoorbeeld met een certificaat dat je op je werk hebt gehaald of je Cambridge diploma. Het klopt dat top sport en mensen die 8 en hebben zoizo extra punten krijgen, maar hier hoef je niet heel bang voor te zijn. Zorg dat het geheel op volgorde is en netjes met een paperclip(hier vragen ze specifiek om).

 

Het examen

Ik zat zelf in het Jacobs Aletta hal, hier moest je bij binnenkomst je cv inleveren, je verslag en de interviews moest je bewaren omdat je dat later bij 1 van de tentamens ging gebruiken. Een tijdje later werd je opgehaald om te beginnen met het 1e examen.

 1. Cognitief: Dit is het examen over alle leerstof, als je goed hebt geleerd is dit makkelijk te doen. Het zijn ook allemaal multiplechoice vragen waarbij ik zelf gelijk de verkeerde wel weg kon strepen. Ik had ook tijd om alles nogmaals na te kijken wat ik ook zeker adviseer om te doen.
 2. Non-cognitief: Hierbij kreeg je 50 vragen die waren opgedeeld in telkens 5 vragen met een casus waar de 5 vragen betrekking op hadden. Hier ben ik dramatisch de mist in gegaan, omdat voordat je de toets begon was aangegeven dat je elke vraag individueel moest beoordelen maar ik had telkens de 5 vragen onderling beoordeeld want je had een antwoord blad met aan 1 kant professioneel(1) en de andere kant onprofessioneel(5). Je kon per vraag dus aangeven hoe professioneel het was. Hier is de barrage, een deel van de mensen valt hier af en dan worden de rest van je examens niet meer na ge keken.
 3. Cognitief: Hier werd leesvaardigheid getoetst, je kreeg een aantal wetenschappelijke artikelen en hier moest je vragen over beantwoorden die multiplechoice waren, maar aan het einde had je ook een aantal pittige open vragen, hiervoor kun je niet specifiek leren dit is meer algemene kennis van profiel vakken.
 4. Non-cognitief de laatste toets had betrekking op het verslag dat je had gemaakt en de interviews er werden vragen gesteld als: Wat vind jij wel of niet goed aan het handelen van de doctoren bij die 3 patiënten en waarom?, Wat haal jij hier voor je zelf uit als toekomstige doctor?, Wat maakt jou een goede doctor noem vaardigheden en/of skills , etc. alles moet je hier goed onderbouwen.

 

Post examen

En dan fast forward ongeveer 8 weken zag ik de mail staan, omdat er zoveel aanmeldingen waren en  ik wist dat ik de 2e toets helemaal verkeerd had gemaakt had ik de hoop grotendeels opgegeven. Uiteindelijk heb ik na het verzamelen van mijn moed de mail geopend en ik zag rangnummer 331 staan, Ik kon het natuurlijk niet geloven en na een aantal x lezen besloot ik studielink te bekijken en daar stond “plaats toegewezen” waarop ik natuurlijk extreem blij was en gelijk iedereen heb verteld. Ik had mezelf beloofd dat als ik zou door was op de een of andere manier ik ook een review zou schrijven, ik hoop dat er mensen zijn die er wat aan zullen hebben. En veel succes volgend jaar!

TIPS

 1. goede nachtrust
 2.  neem de tijd voor het leren
 3.  maak contact met mensen daar en heb het over algemene dingen(afleiding)
 4.  leer details ook
 5.  vraag mensen die al geneeskunde studeren van de uni waar je heen wil om tips of om je verslag te controleren, want zij weten immers waar hun uni op let
 6.  doe niet meer of minder dan gevraagd
 7.  laat je karakter zien in de motivatie vraag
 8.  blijf zitten tot het einde en dan bedoel ik maak er gebruik van om alles nog een keer na te kijken

 

92
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl