Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2017 (2/2)

Door: Anoniem
Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2017 (2/2)

Ik heb in 2017 meegedaan aan de decentrale selectie in Groningen. Op dat moment was ik al een keer uitgeloot en studeerde ik inmiddels Diergeneeskunde in België. Ik heb ook nog meegedaan aan het toelatingsexamen arts/tandarts maar ook dat was net niet gelukt… Ik heb uiteindelijk voor Diergeneeskunde gekozen (en dus niet zoals vele anderen voor BMW) omdat ik de breedte van het vak geneeskunde zo boeiend vind. Bij BMW kreeg ik toch meer het idee dat je je beperkt tot de wetenschap zelf.

De keuze voor een faculteit vond ik deze keer lastiger ten opzichte van de vorige keer dat ik deelnam aan een decentrale selectie. Dit kwam omdat ik me na een tijdje studeren bewuster was van wat bij mij paste als student en wat ik verwacht van een universiteit. Een universiteit selecteert namelijk niet alleen de mensen die in hun ogen het meest geschikt zijn om later arts te worden, ze kijken ook zeker of je bij het curriculum en de vormgeving van de opleiding aan die specifieke faculteit past.

Het is dus een goed idee om te kijken of jij je kunt vinden in de vormgeving van de opleiding van een bepaalde faculteit. De eerste keer dat ik meedeed was ik me niet bewust van de grote onderlinge verschillen en als ik dat wel had geweten had ik misschien ergens anders meegedaan.

In Groningen zijn er geen verschillende rondes. Iedereen krijgt dus de kans om aan alle onderdelen van de selectie mee te doen. Een paar weten van tevoren krijg je een toegangscode waarmee je toegang krijgt tot  de instructies en het studiemateriaal.

De selectie bestaat uit 5 onderdelen:

curriculum vitae: Deze stel je thuis op, je hebt je cijferlijst van 5VWO (en evt. eindexamencijfers en cijfers van je huidige opleiding) nodig. Ook relevante werkervaring etc. mag je vermelden. Achteraf bleek echter dat alleen topsporters en kunstenaars extra punten hebben gekregen voor hun CV. Andere intensieve activiteiten zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk mogen wel vernoemd worden maar leveren blijkbaar geen punten op!

cognitieve toets 1: Deze toets gaat over leerstof die online beschikbaar gesteld wordt. Ook voor de Nederlandse Learning Communities is deze stof in het Engels. Het is een meerkeuze toets die vooral feitenkennis test. Over het algemeen hadden mensen hierbij weinig last van tijdsdruk.

non cognitieve toets 1: Voor deze toets moest je voorafgaand aan de selectie 3 patiënten interviewen. De instructies hiervoor waren erg kort, maar als je precies doet wat gevraagd word is dat meer dan genoeg. Je moet namelijk je interviews op papier meenemen naar de decentrale selectie en aan de hand daarvan vragen maken. Mijn advies is om precies de instructies te volgen en zeker niet meer te doen (tijdens het interview) dan gevraagd wordt. Veel mensen hadden hier namelijk tijdnood omdat ze aan het zoeken waren tussen hun onoverzichtelijke, uitgebreide interviews. Als je korte, overzichtelijke interviews meeneemt die precies bevatten waarom gevraagd wordt zul je zien dat je veel antwoorden letterlijk over kan nemen.

cognitieve toets 2: Hier werd onder andere gekeken naar begrijpend lezen en er waren wat vragen over statistiek. Ook moest je uit een lijst artikelen (thuis) er 2 gelezen hebben en uitgeprint meenemen. Hierover werden vragen gesteld als: ”Wat is een reden om aan de conclusie van dit onderzoek te twijfelen?” of ”Wat zou de betrouwbaarheid van het onderzoek verbeteren?”. Het is slim om artikelen te kiezen die passen bij jouw LC omdat er ook gevraagd wordt waarom je voor een bepaald artikel hebt gekozen.

non cognitieve toets 2: Van tevoren moet je jouw persoonlijke rangschikking van LC’s doorgeven. Tijdens deze toets wordt gevraagd of je die rangschikking kunt motiveren. Het is dus echt een aanrader om je flink te verdiepen in de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende LC’s. Ook wordt er hier gepeild naar je sociale vaardigheden: je moet van verschillende situaties aangeven hoe professioneel iemand zich gedraagt (meerkeuze).

Op 15 april om 0.00 kwamen de rangnummers online en ik was ontzettend blij om te zien dat ik geselecteerd was met een ontzettend mooi rangnummer!

Tips:

  • Bij je keuze voor een faculteit: kijk of je past bij het curriculum van die bepaalde faculteit (de onderlinge verschillen zijn groot!).
  • Volg de gegeven instructies nauwkeurig en maak het niet te uitgebreid.
  • Kies artikelen die passen bij jouw LC
  • Heb een motivering van de rangorde waarin jij de verschillende LC’s plaatst paraat.
  • Als je voor Groningen gaat: ben je heel erg bewust van wat de vormgeving van het curriculum precies inhoudt GO
  • Van een percentage slechtst scorende kandidaten op de eerste cognitieve toets worden de overige onderdelen niet nagekeken. Zorg dus dat je deze toets goed maakt.
19
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl