Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2016

Door: Anoniem
Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2016

Ik heb in 2016 meegedaan aan de decentrale selectie geneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Op dat moment zat ik in VWO 6.

De decentrale selectie bestond dit jaar voor het eerst uit slechts één ronde, die plaatsvond op een zaterdag van 8 tot half 6, een lange dag dus.

Van tevoren kregen we leerwerk, opdrachten en een portfolio toegestuurd. Het leerwerk bestond uit ongeveer 50 pagina’s. Voor de opdrachten moesten we uit een lijst 2 artikelen kiezen die je interessant vond, zelf een achtergrondartikel kiezen over een onderwerp die je belangrijk vond voor de toekomstige beroepsuitoefening, en 4 interviews met mensen die ervaring hebben als patiënt in de gezondheidszorg. De portfolio moest je invullen, en je moest er nog een cv aan toevoegen. Omdat ik voor een Engelse learning community (Molecular Medicine) heb gekozen, moest ik al deze opdrachten in het Engels doen.

Zorg ervoor dat je de opdrachten die je thuis moet doen en de portfolio ruim van tevoren (minstens een week) hebt geregeld, zodat je je daar geen zorgen meer om hoeft te maken. Bij de portfolio en bij je CV moet je bijlagen voegen zoals een kopie van je ID, een kopie van je V5-cijferlijst etc. Regel dit op tijd. Zorg er ook voor dat je een horloge meeneemt op de selectiedag, het is handig om de tijd goed in de gaten te kunnen houden.

De selectiedag:

De portfolio moesten we ’s ochtends gelijk inleveren.

Cognitieve toets 1 (1,5u)

De eerste cognitieve toets bestond uit 50 meerkeuzevragen over de leerstof. De leerstof is in het Engels, de taal van de toets hangt af van de taal van je learning community. Onze leerstof bestond uit een deel over hemostase, een deel over de anatomie van het hart, en een artikel. Persoonlijk had ik de delen over hemostase en anatomie heel goed geleerd, en het artikel maar 2 keer doorgelezen. De vragen op de toets gingen, over het algemeen, niet diep in op de stof, naar mijn idee had ik te goed geleerd. Er kwamen echter wel vragen over details uit het artikel. Ik vond de toets prima te doen, en er was genoeg tijd.

Non-cognitieve toets 1 (1,5u)

We moesten onze artikelen en interviews meenemen naar de eerste non-cognitieve toets. Het eerste gedeelte van deze toets ging over de learning communities. Je moet goed weten wat elke (!) learning community inhoudt, en waarom je voor een bepaalde learning community hebt gekozen. Per LC moet je dingen die je wel en niet interessant vindt opschrijven. Ook moet je dingen van je CV linken aan je learning community. Van onze artikelen moesten we de kern opschrijven, vertellen wat dit eventueel met je learning community te maken heeft, en wat deze artikelen met de zorg te maken hadden. Het is handig als je de artikelen van tevoren een aantal keer goed hebt doorgelezen, zodat je dat op het moment van de toets niet meer hoeft te doen, daar heb je namelijk geen tijd voor. Ten slotte moest je een aantal dingen uit de interviews die je had meegenomen samenvatten, en aan de hand van de antwoorden een advies geven aan een pas afgestudeerde wat betreft het zijn van een goede arts. Ik kreeg deze toets net op tijd af.

Cognitieve toets 2 (1,5u)

Voor deze toets mocht je een woordenboek gebruiken. Als eerste moesten we een artikel lezen. Dit artikel verschilt per learning community. Bij Molecular Medicine ging het over DNA, het was een vrij makkelijk artikelen. Over dit artikel moest je een paar vragen beantwoorden. Daarnaast moest je nog zelf een onderzoek opstellen, en iets schrijven over een ethisch vraagstuk. Ook bij deze toets hadden we niet bepaald een overschot aan tijd.

Non-cognitieve toets 2 (1,5u)

Deze toets bestond uit 7 opdrachten. Bij de eerste 6 opdrachten was een lastige situatie beschreven, met 5 mogelijke reacties daarop. Je moest deze reacties ranken van onprofessioneel naar professioneel, en uitleg geven voor je keuze. De laatste opdracht bestond uit een lang uitgetypt telefoongesprek, waar je professionele en niet-professionele dingen uit moest halen. Van de laatste categorie moest je aangeven wat wel professioneel zou zijn geweest. Ook bij deze toets waren er weinig mensen die klaar waren voordat de 1,5 uur om was.

We zouden uiterlijk 30 april uitslag krijgen, en kregen deze op 18 april rond het middaguur. Van de 740 kandidaten ben ik ben door met een rangnummer onder de 50

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl