Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2013 (4/4)

Door: Thomas
Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2013 (4/4)

Ik heb meegedaan aan de decentrale selectie voor Groningen voor het studiejaar 2013-2014. Ik heb Groningen gekozen omdat ik daar de grootste kans had om toegelaten te worden en het een hele leuke studentenstad is. Ik heb meegedaan toen ik in 6VWO zat en ben uiteindelijk geslaagd met 7 achten en 3 zevens. terwijl ik het jaar begon met een 6,4 gemiddeld.

Vantevoren

In december 2012 heb ik mij ingeschreven voor de decentrale selectie Groningen en begin februari kreeg ik de te leren stof voor de eerste selectieronde. Ik moest een aantal (redelijk ingewikkelde) hoofdstukken leren over oxidatieve stress en een heleboel over DNA. Daarnaast kreeg ik de opdracht om zelf mij in te lezen over de (maatschappelijke kant van )DNA onderzoek en hierbij 400 woorden + logboek van te maken. Deze moest je meenemen en inleveren bij de eerste selectiedag waar we te horen kregen dat ze alleen ons logboek wilden.

Ook moesten we van te voren 3 mensen op papier laten zetten waarom we wél, maar ook waarom we juist níet geschikt zouden zijn voor geneeskunde.  Verder moesten we een CV maken, getuigschriften van onze werknemers verzamelen, en een kopie van ons overgangsrapport van 5 naar 6VWO maken. Dit allen moesten we in een grote envelope doen en meenemen naar de eerste selectiedag.

De eerste selectiedag

De eerste selectiedag was verdeeld in meerdere groepen omdat er te veel aanmeldingen waren om tegelijk te toetsen. Omdat ik ver weg woonde, zat ik in de middaggroep die om 13:00 begon. Ik begon met het computergedeelte. Dit gedeelte bestond uit een toets op communicatie, proffesionaliteit  en reflectie. Ik kreeg een aantal filmpjes te zien van patiënten die aan het praten waren, en moest door middel van meerkeuze antwoorden aangeven hoe ik geantwoord zou hebben.

Bij de toets over proffesionaliteit kregen we 2 filmpjes te zien van een arts en een patiënt en moesten we bij open vragen invullen wat er fout ging, of wat er juist goed ging. Dit lag echter erg voor de hand zoals dat de dokter geen hand gaf, of zomaar weg liep. De toets over reflectie ging over de antwoorden die drie mensen hadden gegeven op de vraag waarom ik wel of niet geschikt zou zijn voor geneeskunde. Ook vroegen ze om één ding van mijn CV te kiezen, en aan de hand daarvan uit te leggen waarom dat aantoont dat ik geschikt ben voor geneeskunde of waarom dat mijn motivatie zou aantonen.

Daarna kregen we een pauze en gingen we verder met het academische gedeelte. We kregen een toets met 70 meerkeuze vragen over de te leren stof. Deze ging bij mij heel goed en hierop scoorde ik ook erg hoog, wat maar goed is, want om de andere testen had ik net wat ondergemiddeld.

Uitslag

Voor 15 april zouden we te horen krijgen of we door zouden zijn naar de 2e ronde, of we af zouden vallen, of dat we meteen ingeloot zouden zijn. Op 13 april al kregen we een mailtje dat ze deze deadline niet zouden halen, en we kregen uiteindelijk op 17 april eindelijk de uitslag. Ik was door naar de 2e ronde en was dus superopgelucht. Ook stond in de mail hoeveel punten op wat je had gehaald en hoeveel het gemiddelde was. 

De tweede selectiedag

De tweede ronde was de zaterdag na mijn examens wat erg frustrerend was, iedereen was aan het feesten maar ik moest dus nog leren. Als voorbereiding kregen we een tiental filmpjes die we moesten bekijken en informatie over op moesten zoeken. Hier mochten we een aviertje aan aantekeningen over meenemen.

Toen ik op de selectiedag aankwam herkende ik nog veel mensen van de eerste selectiedag wat wel leuk en gezellig was. Dan sta je er toch niet helemaal alleen meer voor. De dag bestond uit 4 blokken; schrijfopdracht, college, wetenschap en de stations.

De schrijfopdracht ging over de 10 filmpjes. We moesten een betoog schrijven waarom een filmpje naar keuze veel beter was dan de andere. Ik had hier 431 woorden en moest dus nog op het eind 31 woorden wegstrepen…

Het college ging over krachten die op Epke Zonderland werkten en hierover kregen we 15 meerkeuze vragen, en nog 15 vragen die in  relatie stonden tot de stof die we voor de eerste ronde moesten leren. Deze  had ik vantevoren doorgelezen, omdat ik al verwachtte dat dit terug zou kunnen komen om te testen hoe goed we iets zouden onthouden.

Bij het blok ‘wetenschap’ kregen we een vijftal artikelen over hetzelfde onderzoek, maar in elk artikel werd het op een andere manier benaderd. Aan de hand van deze artikelen moesten we zes open vragen beantwoorden. Dit ging bij mij ook erg goed.

De stations waren de sociale opdrachten. Ze testten ons op zelfreflectie en communicatie. Dit bestond weer uit drie rondes; reflectie, communicaties en samenwerking.  Bij de reflectie had je een één-op-één gesprek met iemand die de antwoorden van je reflectie van de eerste ronde had gelezen.

Bij de samenwerking kreeg je een situatie waarbij je met zijn vieren in een studentenhuis leeft maar iemand valt behoorlijk buiten de groep door zijn extreme veganisme en levenswijze. Je moest met 2 andere kandidaten aan die persoon (een acteur/actrice) gaan vertellen wat jullie ervan vonden. Dit gebeurde onder toeziend oog van 4 juryleden.

Bij de communicatie moest je als mantelverzorger bij een oude man op bezoek gaan en zorgen dat zijn pillen op de juiste manier in zijn pillendoos kwamen.

Uitslag

We zouden de uitslag voor 1 juli krijgen, en dat is deze keer inderdaad gelukt. We kregen de uitslag ruim van te voren. We kregen een rangnummer tussen de 201 en de 487. Welke rangnummers precies doorgaan kunnen ze nog niet bekend maken omdat ze nog niet weten hoeveel plaatsen er zijn i.v.m. het variabele aantal cum lauders. De verwachting was dat rangnummers onder de 350 door zouden gaan. Ik kreeg rangnummer 250 dus ik heb nooit echt stress gehad.

Tips:

  • Geef je op tijd op, er kan altijd wat fout gaan en het zou zonde zijn dat je dan ineens niet meer ingeschreven kan worden.
  • Bestudeer de stof die je moet leren echt goed. Ik heb met mensen gesproken die zeiden: “ik heb die stof niet geleerd, ik gok erop dat ik op de  communicatietoest doorga”. Doe dit dus niet. Hoe goed je de academische toets maakt heb je zelf in de hand. De communicatietest niet.
  • Rust goed uit van te voren. Als je ver weg woont kan je beter een hotel zoeken, want vooral de tweede dag is heel erg vermoeiend.

Succes!

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl