Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2013 (3/4)

Door: Annet
Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2013 (3/4)

Ik heb in Januari 2013 meegedaan aan de decentrale selectie voor de Studie Geneeskunde in Groningen. Ik wil mijn ervaringen graag delen met jullie, daarom schrijf ik op wat ik heb gedaan en wat verstandig is om te doen.

Ik ben Annet, een 17 jarige 6 VWO scholier. Al vanaf 2 VWO wist ik het zeker: Ik wil dokter worden. Maar ja, dat willen wel meer mensen. Groningen vind ik de leukste stad die ik ken, dus mijn studiekeuze is niet heel verrassend. Ik wil Geneeskunde studeren in Groningen. Omdat ik al lang van tevoren op de hoogte was van het fenomeen decentraal, heb ik in de afgelopen jaren veel aan extra activiteiten gedaan. Olympiades, stages en sinds September vorig jaar een baantje in het verpleeghuis. Ik vond het dus heel leuk om een van de eerste opdrachten uit te voeren: een CV opstellen. Daarnaast moest ik op een aparte bijlage mijn werkervaring en bestuurlijke ervaring uitdiepen, daar moest ook een officieel bewijs bij. Als je aan topsport doet moet dat ook, maar dat was niet aan de orde bij mij.

Daarnaast moest ik drie aanbevelingen over mij laten schrijven. Ik ben daarin redelijk sturend geweest en heb de competenties van een arts opgezocht en die doorgemaild. Hun opdracht was om twee goede eigenschappen en een slechte eigenschap van mij te geven. Dat hebben ze gedaan. Daarnaast moest ik ook mijn cijferlijsten van 5 naar 6 VWO meesturen. Dat was de voornaamste inhoud van het dossier.

Daarnaast moest je je voorbereiden op één van de twee toetsen die dag. De toets ging deels over verandering van cognitieve functies in het verouderende brein. Daarvoor moest ik twee hoofdstukken van een Engelstalig medisch handboek doornemen. De opdracht was: focus op de grote lijn. Dat advies heb ik in de wind geslagen, ik heb het zo ongeveer uit mijn hoofd geleerd.

Daarnaast moest ik me oriënteren op het onderwerp DNA in strafzaken. Daar moesten we een viertal artikelen (1 Nederlands, 3 Engels) voor lezen, en daarnaast zelf een dossier met meer artikelen aanleggen over de medisch-ethische aspecten van DNA onderzoek. Ik wist van tevoren niet dat hier gewoon toetsvragen over gesteld zouden worden in de schriftelijke toets, dit was wel het geval. Voor deze toets kreeg je anderhalf uur, dit was heel ruim.

Daarnaast moest ik een computertoets maken, die bestond uit drie delen. In het eerste deel zag je korte filmfragmentjes over een patiënt in een (huisarts)praktijk. Dit was een meerkeuzetoets over hoe je zou reageren op de patiënt. Ik heb steeds het antwoord gekozen dat het minste veronderstelde, en anders wat inspeelde op de emotie van de patiënt (U maakt zich hier zorgen over). Deze toets was aan (weinig) tijd gebonden, omdat ze willen dat je zo ad rem mogelijk reageert. Daarna zag je vier langere fragmenten over een arts met patiëntencontact. Je moest aangeven wat hier goed ging in het patiëntencontact en wat beter kon. Dit was in open vraagvorm. Het laatste deel ding over motivatie en reflectie: Waarom Groningen? Waarom Geneeskunde? Wat is je tweede keuze? Enz. Voor deze toets kreeg je anderhalf uur, dat is best wel krap!

Een ruime maand later kreeg ik de uitslag. Er waren drie antwoorden mogelijk: direct aangenomen, door naar de tweede ronde en afgewezen. Op basis van mijn  scores (schriftelijk 1,55 is ver bovengemiddeld en computer 1,37 is bovengemiddeld) ben ik direct aangenomen. Als je twee keer benedengemiddeld had, of één keer ver bovengemiddeld was je afgewezen, één keer bovengemiddeld en één keer beneden of bovengemiddeld was tweede ronde en één ver bovengemiddeld en één keer (ver) bovengemiddeld was direct aangenomen. Als je door was naar de tweede ronde kreeg je een beoordeling van je dossier, anders niet.

Over de tweede ronde kan ik jullie dus niet zoveel vertellen. Wel heb ik wat andere tips.

  • Focus je niet teveel op het dossier. Het is wel belangrijk en kan doorslaggevend zijn, maar in twee van de drie gevallen is dat gewoon niet zo. Ook als je geen werk- of bestuurlijke ervaring hebt, kun je aangenomen worden.
  • Over dat dossier: Begin op tijd. Werkgevers en andere Belangrijke Mensen doen soms lang over het opsturen van bewijsstukken.
  • Leer je toets. Heel Heel Heel goed. Laat je gewone school zover los als je kunt. DC kun je er niet zomaar even bij doen, ten minste niet als dit is wat je heel erg graag wilt. Als je een insteek hebt ‘wie niet waagt, wie niet wint’ is dat anders, maar als dit je main lifegoal is, dan moet je er voor 130% voor gaan. Gewoon hard werken dus.
  • Bedenk van tevoren een goed en eerlijk antwoord over waarom je in Groningen wilt gaan studeren. Dat willen ze gewoon heel graag weten, dus wel handig als je dat niet daar hoeft te bedenken.
  • Zak niet te veel in de put. Deze selectieprocedure is redelijk. Er is wel kans dat hij net voor je toetsweek valt, maar in ieder geval is het ook niet vlak voor je examens. Verder is het zo dat als je ergens bovengemiddeld op scoort, dat je dan al mee mag doen aan de tweede ronde. Als jij overtuigd bent dat jij voor deze studie gemaakt bent, dan heb je dus een goede kans dat je aangenomen wordt in plaats van de statistische 30%
3
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl