Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2013 (2/4)

Door: Marije
Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2013 (2/4)

 
Voor het studiejaar 2012-2013 heb ik meegedaan aan  de decentrale selectie bij de RUG. Ik heb in 2009 mijn VWO gehaald (profiel Natuur&Gezondheid met scheikunde 2) en kon door gezondheidsproblemen niet direct studeren. Uiteindelijk heb ik eerst een verkorte opleiding tot doktersassistente gevolgd en vervolgens een jaar gewerkt waardoor ik al aardig wat ervaring had opgedaan in de patiëntenzorg. Mijn hoop om te mogen starten was gevestigd op de decentrale selectie, aangezien ik in lotingsklasse D zat en tijdens de selectieprocedure vergat ik soms dat er ook nog een centrale loting was.

De eerste ronde bestond uit het invullen van formulieren waarin je een beeld schetst van jezelf op verschillende vlakken. Allereerst natuurlijk door een CV op te stellen en je opleidingen en werkervaringen te verduidelijken. Verder vinden ze het belangrijk dat je laat zien dat er meer is dan alleen school en opleiding, dat je daarnaast ook geïnteresseerd bent in andere zaken en dat je je inzet voor de maatschappij. Verder werd er ook sterk doorgevraagd naar motivatie (waarom bij de RUG, waarom geneeskunde, waarom nu, wat is je drijfveer, waarom moeten we jou aannemen en niet iemand anders etc). Tenslotte moesten we een kort betoogje schrijven over een actueel medisch probleem.

De tweede ronde vond ik vooral erg leuk. Toen ik het programma kreeg leek het me al een hele leuke dag en dat bleek volledig te kloppen! De dag was verdeeld in vier opdrachten:

College: Hierbij volg je een college en je maakt hier een aantal vragen over. Niet alle vragen gaan over de stof die wordt gegeven. Er werden ook filmpjes getoond waarin de focus was gelegd op de relatie arts-patient en hierbij moest je aangeven wat er goed ging, wat er beter zou moeten en waarom.

Schrijfopdracht: Ongeveer een week voor de selectiedag kregen we een mail waarin stond dat we ons moesten verdiepen over de bezuinigingen in de zorg en de toenemende groep ouderen. We moesten uiteindelijk een betoog schrijven over de ouderenzorg die momenteel erg actueel is. Echter is daarbij een groot probleem: de bezuinigingen. Je kon zelf je standpunt kiezen, als je het maar goed beargumenteerde

Wetenschap: We kregen een wetenschappelijk artikel en daar warden vragen over gesteld. Lang niet alle antwoorden waren te vinden in het artikel, het ging er ook om dat je zelf kon beredeneren en wetenschappelijk kunt denken.

Stations: In drie kamertjes kregen we drie verschillende opdrachten. De eerste opdracht moesten we samen met twee andere kandidaten doen en we moesten een ‘mede-student’ (een acteur) vertellen dat ze niet zo lekker in de groep lag. We hadden 5 minuten om het gesprek voor te bereiden en kregen achteraf een formulier om je evaluatie op te schrijven. De tweede opdracht ging ook in om communicatie, we moesten een vorm beschrijven en iemand die jou niet kon zien moest die vorm in 5 minuten zien neer te leggen. De derde opdracht was een gesprek over de motivatiebrieven die je had ingestuurd bij de eerste ronde.

Al met al was het een lange maar erg leuke dag!

De reden dat ik voor de RUG heb gekozen is omdat er een hele brede basis wordt gelegd voordat je dieper op de stof in gaat. Daarnaast komt de praktische kant al vroeg in de opleiding naar voren. En natuurlijk is Groningen een hele leuke stad!

Mijn tips voor jullie:

  • Begin op tijd met de voorbereiding van de selectie. Je hebt voor de eerste ronde ongeveer twee maanden de tijd en hoewel dat veel lijkt is dat zo om, je moet erg veel bewijsmateriaal verzamelen.
  • Ga niet pas in je laatste VWO-jaar bedenken dat je toch ook nog wat extra dingen op je CV moet hebben om een kans te maken. Ze prikken er zo doorheen of je dat doet om kans te maken of dat je het ook echt leuk vindt om te doen.
  • Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen!
[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl