Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2012

Door: Caroline
Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2012

In 2012 heb ik aan de decentrale selectie in Groningen meegedaan. Het jaar daarvóór had ik het al geprobeerd in Rotterdam, maar daar kwam ik nog niet eens door de eerste ronde heen. Ik werd toen ook niet ingeloot (lotingsklasse E), dus toen ben ik de opleiding ‘Voeding&Gezondheid’ in Wageningen gaan doen. Ik wilde echter nog altijd geneeskunde studeren, dus dit jaar probeerde ik het weer. Dit keer in Groningen, omdat ik na Rotterdam het meeste had met Groningen (daar woonde ik tegenwoordig best dichtbij, en ik kende heel veel mensen in die stad. Daarnaast is het natuurlijk ook een hele leuke gezellige stad!). 

Druk bezig met alle formulieren invullen, motivatiestukjes en meningen over van alles en nog wat schrijven.. duurde allemaal langer dan verwacht, en m’n pakketje formulieren en bewijzen ging op het laatste moment de deur uit. Aangetekend verstuurd en het kwam gelukkig op tijd aan, anders had het dus allemaal anders gelopen…

Ruim een maand later kreeg ik een mailtje, dat ik in eerste instantie niet durfde te openen. Toen ik eenmaal de moed had, las ik in het mailtje dat ik door de eerste ronde heen was. Om erdoorheen te komen, had je ten minste 47,5% nodig, en ik had 50% gehaald. Er stond dat ik uitgenodigd was voor de selectiedag, en er stond direct wat informatie bij voor die dag. De dag zou €20,- kosten en van 08:00-17:15 duren. Je moest dus goed uitgerust aan de dag beginnen, en er zou voor eten en drinken gezorgd worden.

Weer een paar weken later, ontving ik informatie over één van de opdrachten die op de selectiedag plaats zou vinden: het onderwerp voor het schrijven van een betoog. Het onderwerp waar wij ons in moesten verdiepen was de zorgkosten, en de dilemma’s waar je tegenaan loopt als je het in de hand wil kunnen blijven houden. Wel een beetje vaag, en het was lastig om daar zo breed over in te lezen. Op de selectiedag zelf vond ik het ook erg lastig, maar na een half uur te hebben nagedacht en wat te hebben uitgeschreven en bedacht op kladpapier, kwam mijn betoog dan toch op papier te staan. Ik had niet het idee dat het geweldig ging, omdat het naar mijn idee misschien een beetje onsamenhangend zou zijn geweest. Er stond bij de opdracht echter dat er alleen gelet werd op schrijfstijl en de kracht van je argumenten. Je mening deed er dus ook niet toe.

Een van de andere opdrachten was het analyseren en vragen beantwoorden over een wetenschappelijk artikel. Dit ging over fruitvliegjes, en er waren 7 vragen bij. Sommige waren niet zo moeilijk, bij andere moest je zelf oplossingen bedenken of argumenten geven. Ik had hier een neutraal gevoel bij, ook omdat ik achteraf mensen sprak waardoor ik dan dacht ‘oh natuurlijk, waarom dacht ik daar niet aan?’.

Een andere opdracht was de ‘stations’. Deze hielden een gesprekje in over een van je ingestuurde formulieren, een communicatieopdracht en een samenwerkingsopdracht. Het duurde allemaal maar 5 minuten, maar je had ook voorbereidingstijd en evaluatietijd. Ik had het gevoel dat dit allemaal wel goed ging. Bij de communicatieopdracht moest je bijvoorbeeld uitleggen aan een persoon die met de rug naar jou toe zat, hoe hij een bepaald figuur moest leggen met tangramstukken.

De laatste opdracht betrof een college met filmpjes en vragen. Je had hier steeds de gelegenheid om aantekeningen te maken en vervolgens voldoende tijd tussendoor om de vragen te maken. Ook hier was het niet alleen kennis waarnaar ze vroegen, maar ook hoe jij over bepaalde dingen dacht, met argumentatie.

Na deze dag was ik wekenlang nerveus hierover. Ik had de dag gehad, had er geen enkele invloed meer op, en moest maar afwachten wat de uitslag zou zijn! Ik hoopte heel hard, maar het was natuurlijk lastig beoordelen geweest hoe de ‘juryleden’ mij op de selectiedag beoordeeld hadden. Vonden zij wat ik goed vond, ook goed? Of keken ze naar heel andere dingen? Om die reden vond ik het ook weer heel spannend om het mailtje te openen dat de uitslag bevatte van de selectiedag, wat tevens de definitieve uitslag was. Toen ik ook hier weer eenmaal de moed voor verzameld had, bleek dat ik door de tweede ronde heen was. Ik was door het dolle heen en ben er nog steeds zo ontzettend blij mee! Er was een minimale score van ongeveer 97,41 punten nodig geweest, en ik had er 106,19. Ik bleek op het betoog het best gescoord te hebben, en op de stations het slechtst. Maar al met al had ik dus genoeg punten om door de decentrale selectie heen te komen, en ik ben meer dan tevreden!

Eventuele tips:

  • Voor de eerste ronde zou ik ruimschoots beginnen met alles invullen. In Groningen is het zo dat je je in principe een week voordat alles opgestuurd moet zijn nog aan kunt melden, maar dit is echt veel te kort om alles rond te kunnen krijgen! Een maand vantevoren is zeker niet overdreven. Dan heb je de tijd om alles te controleren en op tijd op te sturen, zodat je niet de stress hebt die ik had. 😉
  • Voor de tweede ronde krijg je alleen informatie over de schrijfopdracht. Eventueel kun je je wel voorbereiden op de andere opdrachten, maar niet erg specifiek. Denk aan het lezen van wetenschappelijke artikelen (+analyses), zodat je al een beetje bekend bent met de schrijfstijl en manier van analyseren. Ook überhaupt medische kennis is misschien handig, maar zeker niet nodig. Verder zijn algemene communicatieve vaardigheden handig, kun je misschien wat oefenen in samenwerken, en is het misschien handig als je goed kunt beargumenteren waarom jij geschikt bent voor de opleiding geneeskunde. Verder is het handig goed uitgerust aan die dag te beginnen en niet teveel te stressen. Wees jezelf en doe wat je kunt, maar meer kun je niet doen. Je weet toch niet waar ze precies op letten.
0
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl