Ervaring decentrale selectie geneeskunde RUG 2011

 

Door: Marjolein
Decentrale Selectie Geneeskunde RUG – UMCG 2011

Situatie ten tijde van de selectie

Ik ben de decentrale selectie in gegaan met een ‘oud’ VWO-diploma (eindexamenjaar 2005) en het profiel economie & maatschappij, aangevuld met CCVX-certificaten voor biologie, natuur- en scheikunde. Daarnaast was ik op dat moment bezig met de afronding van mijn HBO-v. Mede door deze opleiding had ik al wat werkervaring in de zorg: vakantiewerk en bijbaan in een verpleeghuis en verschillende ziekenhuizen (als afdelingsassistent en verzorgende). Daarnaast onderhoud ik al jaren een website en heb ik de HBO-v in 3 jaar afgerond (al vraag ik me af in hoeverre die laatste twee hebben bijgedragen, maar goed).

Verloop van de selectie

Bij de eerste ronde had ik precies genoeg punten om door te mogen.

Voor de 2e ronde kregen we artikelen rondom de HPV-vaccinatie gemaild, waarbij we niet precies wisten wat we hiermee moesten doen. Wel was bekend dat het om een ‘essay’ zou gaan. De 2e ronde bestond verder uit het lezen van een wetenschappelijk artikel en het maken van vragen hierover (met het artikel ernaast), het volgen van een college en na afloop hier vragen over beantwoorden (zowel inhoudelijk/gericht op het reproduceren van informatie als rondom een ethisch vraagstuk) en een station met gesprekjes. Dit waren een sollicitatiegesprek (met 2 medekandidaten moest er een sollicitatiegesprek gedaan worden met een ‘arts’ (student) die kwam solliciteren; het ging hierbij denk ik met name om samenwerking en zelfreflectie), een gesprek met een docent/arts over je motivatiestukje en een confrontatie met een boze klant in een reisbureau. Voor ieder van deze gesprekjes kreeg je 5 minuten voorbereidingstijd.

Alle kandidaten waren verdeeld in 4 groepen die zo na elkaar alle onderdelen afwerkten. De dag verliep soepel, tussen de onderdelen door had je ruim de tijd en voor de lunch was gezorgd.

Motivatie voor de RUG 

De curriculumopbouw aan de RUG sprak me aan (veel mogelijkheid voor keuzeprojecten, vroeg contact met de praktijk, opbouw in thema’s) en de extra onderdelen: de mogelijkheidom het BasisKwalificatieOnderwijs-traject te volgen, de JuniorScientificMasterclasses en het MD/PhD-traject. Bovendien is Groningen gewoon een leuke stad.

Tips

  • Op tijd achter ondertekende werk(gevers)verklaringen aan; soms duurt het best wel even voordat die opgestuurd worden.
  • Begin op tijd met het invullen van de formulieren, zodat je rustig de tijd hebt om na te denken over wat je wilt opschrijven, laat eventueel iemand lezen wat je geschreven hebt.
  • Ik heb begrepen dat de RUG geen punten geeft voor het al afgerond hebben van een andere opleiding dan de middelbare school (dat wil zeggen: voor je middelbare schooldiploma zou je wel punten krijgen; heb je daarnaast nog een diploma, dan loop je dus punten mis). Ik weet  alleen niet hoe ’t aan andere uni’s is en ik heb ook zelf de puntenverdeling niet gezien (die kreeg je blijkbaar alleen als je de eerste ronde niet door was).
2
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl