Ervaring decentrale selectie geneeskunde EUR 2018 (3/3)

 

Door: Dialy

Decentrale Selectie Geneeskunde EUR – Erasmus MC 2018 (3/3)

 

Afgelopen schooljaar heb ik meegedaan aan de decentrale selectie van het Erasmus MC/EUR voor het studiejaar 2018/2019.

 

Allereerst wil ik een beetje vertellen over mezelf en mijn keuze om geneeskunde te studeren.

 

Net Als de meesten hier die geneeskunde willen studeren wilde ik ook sinds jongs af aan arts worden. Wel moet ik toegeven dat er bepaalde momenten in mijn leven zijn geweest waarbij ik erg aan het twijfelen was of ik dit echt wilde. Zo dacht ik altijd dat het veel te lang zou duren voordat ik een arts ben en dat het alleen was weggelegd voor de “aller slimsten”.

 

Ik heb eerst 5 jaar Havo gedaan op een reguliere middelbare school, profiel NG/NT. Hierna heb ik op dezelfde school nog twee jaar VWO gedaan, op 13 juni 2018 heb ik mijn diploma behaald. Aan het begin van 5vwo ben ik begonnen met het werken aan een goede CV, hier zal ik later uitgebreid op ingaan.

 

Nadat ik besloot om toch voor geneeskunde te gaan moest ik nog kiezen aan welke universiteit ik wil studeren. De meest voor de hand liggende opties voor mij waren EMC en LUMC. Leiden was lekker dichtbij en Erasmus had een prachtig ziekenhuis met een multiculturele studentenpopulatie. Uiteindelijk heb ik mijn keuze gemaakt door te kijken naar welk selectie het beste bij mij past, mijn keuze ging uit naar het Erasmus MC. Dit omdat je bij Erasmus wordt beoordeeld op CV, cijfers en (leer)toetsen. Leiden hecht meer waarde aan cognitieve vaardigheden en bekijkt je CV helemaal niet en ik had juist een goed CV.

 

De decentrale selectie van Erasmus bestaat uit 2 routes; Route A voor leerlingen die in 6VWO zitten en Route B voor alle anderen die geneeskunde willen studeren.

In route A word je beoordeeld op je CV, 5vwo overgangscijfers en drie toetsen. Route B word je alleen beoordeeld op je CV en de drietal toetsen. De toetsen bestaan uit een collegetoets, logisch redeneren -en medisch rekenen toets. Verder heeft Erasmus geen rondes en krijgt iedereen in principe op 15 april te horen wat zijn/haar rangnummer is. Wél was er tot de selectie van 2018 een 7,5+ regeling, iedereen die een 7,5 of hoger stond in hun 5v cijferlijst werd direct toegelaten en hoefde te toetsen niet te maken. Voor het jaar 2019 geldt echter een 8,0+ regeling. Houd hier dus rekening mee!

 

Ik zat dus in Route A, uiterlijk 4 februari moest ik via een online deelnameformulier mijn cijfers, motivatie én mijn extra curriculaire activiteiten (CV) met ALLE bewijsstukken opsturen. Op 24 maart werden de toetsen afgenomen, allemaal op dezelfde dag. Als je een incomplete deelnameformulier inlevert of het te laat inlevert krijg je geen uitnodiging voor de toetsen.

 

Zo stond ik ervoor

5V gemiddelde: 7,0

Extra curriculaire activiteiten:

 • Coachingsdag, Als je je vroeg inschrijft krijg je ergens in november een uitnodiging voor een coachingsdag aangeboden door Erasmus zelf, hierin krijg je alvast een kleine inzage in de toetsen etc. Ook krijg je handige informatie die vaak in kleine letters ergens onderin vermeldt staat. Ten slotte levert je aanwezigheid punten op bij de decentrale selectie.
 • Cambridge Engels, dit heb ik in 5/6v gedaan en werd aangeboden door mijn school naast de gewone Engelse lessen. Uiteindelijk heb ik hiervoor examen afgelegd.
 • Bijles, ik gaf 2,5 jaar bijles aan groep 8 leerlingen via een stichting. Hiervoor kreeg ik enkel een vrijwilligersvergoeding.
 • Vrijwilligerswerk verpleeghuis, ik hielp 1,5 jaar voor gemiddeld 5 uur per week op een afdeling in een verpleeghuis bij mij om de hoek.
 • Open dag opdracht, Na het bezoeken van een open dag kreeg je een opdracht via de mail die later werd beoordeeld met onvoldoende/voldoende. Je kan dit later toevoegen aan je deelnameformulier voor extra punten

 

De toetsen:

Tijdens de coachingsdag kreeg je te horen wat het onderwerp was van de collegetoets, ergens in februari had je online toegang tot twee Engelse wetenschappelijke artikelen over het onderwerp. Een week voor de toetsen kwamen er twee colleges online op YouTube die je 24 uur lang kon bekijken, daarna werden ze er afgehaald. De toets sloot goed aan op wat we moesten leren, wel worden er vragen gesteld in de vorm van casussen. De toets is een open boek toets en je mag dus literatuur erbij houden, wat je maar wilt. Ik heb voor deze toets de Engelse artikelen samengevat in het Nederlands, ook heb ik screens van de powerpoints geprint en mijn aantekeningen erop geschreven. Ook bij deze toets is aandachtig lezen erg belangrijk. Medisch woordenboek en BINAS zijn wel handig om mee te nemen.

 

De tweede toets was een logisch redeneren toets, hierbij krijg je allerlei wetenschappelijke artikelen. Bij elk artikel staan er stellingen, jij moet aangeven of die stelling volgens het artikel juist, onjuist of niet te concluderen is. het is dus erg belangrijk dat je goed leest en je conclusie vormt gebaseerd op de tekst zonder invloed van je eigen kennis.

 

De laatste toets is een medisch rekenen toets, waarbij je rekenopdrachten krijgt op basis van een casus. Hiervoor had ik geoefend met verpleegkunde medisch rekenen maar het is niet echt te vergelijken. Ook hier goed lezen!

 

Op de nacht van 14 april op 15 april rond 01:00 kon je via studielink je rangnummer zien, paar uur later kreeg je ook een mailtje via studielink. Binnen twee weken moet je je plaats accepteren anders vervalt hij. Een dag later kreeg je een mail van Erasmus met je Z-scores per onderdeel. Z-scores zitten tussen de 3 en -3, hierbij is nul gemiddeld en als je eronder zit heb je onder gemiddeld gescoord. Hoe hoger hoe beter dus.

Ten slotte ben ik toegelaten met rangnummer 368.

Mijn Z-scores per onderdeel zijn;

 

CV : 1,22

Cijfers : 0,79

Toetsen : 1,13

gemiddeld : 1,05

 

Het is zo dat er dit jaar super veel mensen (292) waren die een 7,5+ stonden, dit heeft het voor de mensen die de toetsen gingen maken erg moeilijk gemaakt. Kennelijk schrok Erasmus zelf ook van het hoge aantal 7,5+’ ers; de 7,5+ regeling is verhoogd naar een 8,0+ regeling. Er zijn een stuk minder mensen met een 8,0+ dus ik denk ook dat het voor de selectie van 2019 makkelijker zal zijn om binnen te komen via de gewone route. Mensen die in aanmerking komen voor een directe toelating moeten wel de drie vragen over motivatie beantwoorden, maar niemand wordt afgewezen op motivatie.


  

Tips and tricks

 • Lees ALLE online informatie zoals brochures en mailtjes over de selectie heel goed door. Het kwam vaak voor dat veel mensen niet op de hoogte zijn van bepaalde regeltjes. Zo wilt Erasmus dat je je extra curriculaire activiteiten voor minimaal een jaar lang 4 uur per week naast een voltijd VWO opleiding doet. Anders tellen ze het helemaal niet mee, ook als het maar een maandje korter is dan een jaar.
 • Bezoek zoveel mogelijk voorlichtingsactiviteiten en houd goed in de gaten waar je extra punten voor krijgt op je deelnameformulier.
 • leer goed voor de toetsen, ik had er zeker 3 weken aan besteed en mijn herkansingen ervoor verwaarloosd.
 • Als je van plan bent om een training te nemen, dit adviseer ik niet, maar ga dan niet achterover leunen met de gedachte dat het door de training wel goed komt. Ga zelf ook leren.
 • Laat je niet gek maken door de vele aanmeldingen( dit jaar 1022)etc., als je de toetsen gaat maken zit je in een zaal met 700 man, hierdoor kan je soms wel onzeker raken. Blijf in jezelf geloven.
 • Wees zorgvuldig met dingen die je moet inleveren. Schrijf alle deadlines op en maak een lijstje voor jezelf met wat je nog moet inleveren/scannen etc. Vooral bij het deelnameformulier is dit van belang,
 • Bezoek de coachingsdag!
 • Algemene tip: Als je nog de keuze moet maken aan welke universiteit je geneeskunde wilt studeren zou ik los van de sfeer en stad zeker ook rekening houden met of de selectie wel past bij wie je bent en wat je kunt. Vergeet niet dat elke universiteit zijn eigen toetsen en selectiecriteria heeft, er is een groot verschil tussen de BMAT en een toets van de UVA.
 • De hele decentrale selectie loopt parallel aan de 6e klas, het kan bijvoorbeeld lastig zijn om voor de toetsen te leren als je ook SE ’s hebt. Hierbij komt kijken of je een goede planner bent.

 

Groetjes, 

Dialy

[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl