Ervaring decentrale selectie geneeskunde EUR 2018 (1/3)

 

Door: Naomi

Decentrale Selectie Geneeskunde EUR – Erasmus MC 2018 (1/3)

 

Hoi, dit is mijn ervaring over de decentrale selectie aan de Erasmus Universiteit! Ik heb veel gehad aan de ervaringen van afgelopen jaren, waardoor ik graag een nieuwe ervaring wil toevoegen!

Globaal gezien kan ik zeggen dat dit hoogstwaarschijnlijk één van de oneerlijkste decentrale selectie geneeskunde was. Dit komt omdat al ± 333 plaatsen direct gegeven waren aan 7,5+’ers en de mensen van Junior Med School (en de mensen die vorig jaar zakten voor hun CE). Dit betekent dus dat zo’n 750 mensen moesten vechten voor de laatste 77 plekken. Bizar.

Jammer genoeg kan ik jullie niet teveel details vertellen over de hele selectieprocedure, omdat ik een geheimhoudingsverklaring heb getekend.

 

Deelnameformulier

Ik wist dat het deelnameformulier erg belangrijk is en daarom heb bijna al mijn tijd besteed aan het opbouwen van mijn portfolio. Ik blijf erg vaag welke dingen ik had vermeld, maar ik heb o.a. erg veel vrijwilligerswerk gedaan bij verschillende organisaties, nationale wedstrijden gewonnen, summerschool etc.

Bij het deelnameformulier moest je ook enkele vragen beantwoorden betreft je motivatie. Er is geen maximum aantal woorden, maar ga vooral niet hele verhalen schrijven! De mensen van de decentrale selectie moeten al motivaties doorlezen van minimaal 1000 mensen en het helpt ze niet als je met een langdradig verhaal aankomt.

 

Toetsen

In mijn jaar moesten er drie toetsen gemaakt worden: de rekentoets, logisch redeneren toets en de collegetoets.

De rekentoets was een ontzettend makkelijke toets met simpel rekenwerk dat een brugger nog zou kunnen doen. Veel mensen die meededen aan de selectie, vonden dit dan ook de makkelijkste toets. Het is dan ook totaal logisch dat deze toets bij mij rampzalig verliep. Net als vele anderen had ik verwacht dat deze toets over verpleegkundig rekenen zou gaan, wat uiteindelijk dus niet het geval was. Met een hoofd vol “druppelsnelheden” ging ik de toets binnen om vervolgens verrast te worden met één grote casus vol verhaaltjessommen. De verkeerde voorbereiding (stress!) in combinatie met zenuwen en 5 uurtjes slaap (zie: zenuwen) zorgde er dus voor dat deze toets niet zo succesvol verliep.

Voor deze toets zou mijn z-score gemakkelijk -2 kunnen zijn.

 

Met een rot gevoel ging ik dus de tweede toets binnen: logisch redeneren. Deze toets viel eigenlijk ontzettend mee. Omdat deze toets zo ontzettend subjectief is, moet je toch proberen om zoveel mogelijk op je gevoel te vertrouwen en op je eerste keus. Klinkt ontzettend cliché, maar lees alsjeblieft goed. De toets is erg slim in elkaar gezet, waardoor één enkel woordje een wereld van verschil kan maken. Met de tijdsdruk heb je grote kans om dit over het hoofd te zien, waardoor je antwoord dus fout is.

 

Maar de toets die mijn totale z-score van alle toetsen redde was dus de collegetoets. De eerste paar vragen waren zo’n beetje letterlijk in de artikelen te vinden. Het middelste gedeelte was meer toepassing en de laatste vragen waren echt pittige inzichtsvragen. Leer de artikelen dus ontzettend goed en bekijk de colleges aandachtig!

 

De uitslag

Op 15 april kwam de uitslag. Je rangnummer komt eerst in studielink te staan en je krijgt er later nog een mailtje over. Mijn rangnummer zat tussen de 340 en 350. Ik kon het me maar niet beseffen dat ik nummer 7-17 was van ongeveer 750 mensen die meededen aan de toetsen.

Een paar dagen later krijg je van Erasmus een mailtje met je z-score en nogmaals je rangnummer.

 

Trainingen

Na dit alles gezegd te hebben, wil ik het nog even hebben over trainingen die je aangeboden krijgt. Je krijgt ontzettend vaak reclame te zien van organisaties die zeggen dat ze je helpen met de selectie. Ik zelf niet meegedaan aan één van deze trainingen, omdat ik ze nogal nutteloos en ontzettend duur vond. Je zou oefenvragen krijgen bij het logisch redeneren, maar die staan ook online (en voor je tientje heb je al tientallen vragen). Je zou tijdens die trainingen ook extra uitleg krijgen voor de artikelen, maar de artikelen zijn best duidelijk, de colleges vanuit Erasmus zijn erg verhelderend zijn en je hebt natuurlijk elkaar ;). Wat betreft de oefenvragen over de colleges die je tijdens deze trainingen krijgt, als je de stof goed begrijpt is de collegetoets prima te doen. Voor de rekentoets kon je niet echt oefenen. Het was eerder belangrijk dat je goed leest.

Hulp met het invullen van het deelnameformulier heb je ook niet echt nodig, want het is ontzettend duidelijk. Verder moet je je motivatie gewoon laten nakijken door iemand anders.

Dat gezegd te hebben, zijn de mensen die die trainingen promoten wel aardig (of zijn ze eigenlijk alleen op geld uit haha) (shoutout to Martin die de trainingen rustig verdedigde toen iedereen erop haatte) en kan je een training volgen als je die confidenceboost echt wil.

 

Nog enkele tips:

  • Als één toets totaal fout gaat, herpak je dan en zorg dat je hoger scoort bij de andere toetsen. Mijn rekentoets ging totaal fout, maar het is me toch gelukt om een bovengemiddelde z-score te halen door de collegetoets en logisch redeneren toets goed te maken.  
  • Join alles wat je joinen kunt. Facebookgroepen, Whatsapp groepen (aanrader!) en natuurlijk dit forum. Het helpt ontzettend om informatie met elkaar te delen en elkaar te helpen. Ondanks dat je concurrenten van elkaar bent, is het belangrijk om te beseffen dat je samen een stuk verder komt dan alleen.
  • Neem tippex mee naar de selectiedag! Je mag alleen tippex gebruiken om je antwoorden te veranderen, dus ze zijn erg gewild.
  • Een medisch woordenboek is hier en daar handig. Toch had ik het niet zo heel vaak gebruikt.
  • Mis de colleges niet. Ze zijn namelijk ontzettend verhelderend, omdat het een tikje aan de simpele kant wordt uitgelegd.

 

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je me altijd een berichtje sturen. Ik wens jullie in ieder geval veel succes!

67
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl