Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde aan de EUR

Gratis ervaringsverslag met tips

Kijk aan! Van ons krijg je één ervaringsverslag inclusief super handige tips gratis!

Wil je graag meer lezen? Je vindt deze ervaring en nog veel meer in onze ervaringenbundel! Met je aankoop steun je ons in het up-to-date houden van de website zodat jij en toekomstige kandidaten altijd ergens terecht kunnen voor een optimale voorbereiding op de decentrale selectie geneeskunde!

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Doe je zelf ook mee aan de selectie?

Ga je dit jaar mee doen aan de selectie? Let dan goed op en schrijf na je selectie ook een ervaring voor de website! Je maakt hier mee kans op één van de prijzen die wij jaarlijks verloten onder de inzenders! Check hiervoor onze speciale pagina:

Ervaring en tips voor de decentrale selectie geneeskunde voor de Erasmus Universiteit Rotterdam 2021

Dag allemaal! Ik heb deelgenomen aan de decentrale selectie in Rotterdam en ik zat dat jaar ook in het vwo 6 examenjaar.

Keuze studie en universiteit

Sinds de derde ben ik al naar open dagen geweest en wist ik vooral welke studies ik niet wilde doen. Ik heb daarnaast van de studies die mij wel interessant leken proefstudeerdagen, meeloopdagen en online proefstudeer sessies gevolgd. Ik werkte ook sinds de vijfde klas bij de Albert Heijn en ik merkte dat ik het klantencontact heel mooi en leuk vond. Daarnaast vond ik vanuit de biologie lessen de organen en de werking van het menselijk lichaam heel interessant en streefde ik ernaar om ook echt goed te begrijpen hoe de organen en onderdelen van het lichaam functioneren. Ik was dus tot de conclusie gekomen dat de geneeskunde studie wel bij mij paste en mijn keuze stond helemaal vast nadat ik een webklas bij de RUG (Rijksuniversiteit Groningen) had gevolgd, doordat ik dat zo mooi en fascinerend vond.

Toen heb ik gekeken waar mijn kansen het grootst waren om binnen te komen. Eerst keek ik daarvoor naar de universiteiten die nog redelijk dichtbij mijn woonplaats waren, dat waren Leiden en Rotterdam. Mijn gemiddelde voor de zes vakken, Nederlands, Engels, wiskunde D (niet B!), scheikunde, natuurkunde en biologie was een 7,3. In Rotterdam mocht ik wiskunde D voor het gemiddelde laten meetellen en in Leiden moest het wiskunde A of B zijn. Nu stond ik voor wiskunde D 3 punten hoger dan voor wiskunde B, dus was ik bij Rotterdam in het voordeel als je alleen kijkt naar de cijfers. Verder heeft Leiden de BMAT wat een Engelse toets is. Mijn Engels begrijpend lezen is minder sterk dat mijn Nederlands begrijpend lezen, dus dat was weer een ander minpuntje voor Leiden. Verder heeft Rotterdam ook een derde criteria waar ze naar kijken, namelijk een deelnameformulier. Je mag hierop extracurriculaire activiteiten noemen. Hoe meer uur je erop kan zetten hoe beter. Ik heb sinds ik in de tweede klas zat al geholpen als vrijwilliger bij de kerk, ik gaf sinds de vijfde bijles en ik werkte dus vanaf de vierde klas bij de Albert Heijn.

Selectie

Uiteindelijk had ik de meeste kans om binnen te komen bij de VU in Amsterdam en het Erasmus in Rotterdam, beide kijken ze naar een deelnameformulier. Ik woon zelf in de buurt van Rotterdam dus dan hoefde ik niet meteen op kamers en mij beviel de Amsterdamse universiteit minder dan de Rotterdamse. Die keuze was dus al snel gemaakt, ik ging meedoen met de selectie in Rotterdam. Een ander klein puntje waarom ik had gekozen voor de VU of Erasmus, was omdat ik niet wist hoe ik de toetsen zou maken. Bij Erasmus telt de toets zelfs maar 1/3 van alle criteria mee. De andere criteria stond ik sterk dus als de toets minder ging zou dat niet perse betekenen dat ik niet binnen was.

Zoals de Erasmus universiteit zelf in de brochure noemt zijn er drie criteria, deze horen bij route A (als je op het moment van de selectie in 6 vwo zit):

  • 5 vwo cijfers
  • deelnameformulier + motivatie + extra schoolprestaties
  • toetsen, bestaande uit een leertoets, leestoets en een rekentoets.

Ik heb de organisatie die over de selectie nagevraagd en elk criteria telt even zwaar mee (elk 33,33%) en de toetsen tellen elk ook even zwaar (elke toets telt 11,11% mee van de hele selectie, alle toeten samen weer die 33,33%) . Verder had ik op de open dag van het Erasmus nagevraagd wat het gemiddelde cijfer is dat de route A kandidaten hebben en ze noemden dat het gemiddeld een 6 of lager was. Ik wist dus dat ik met mijn cijfer, de 7,3, wel goed zat.

Mijn deelnameformulier was ook wel stevig, ik had van elk best wat uren, vrijwilligerswerk 12 uur per maand, bijles ook 12 uur per maand en de Albert Heijn 24 uur per maand.

Voorgaande jaren was er de regel dat je extra curriculaire activiteiten pas op het deelnameformulier mocht zetten als je het minimaal 4 uur per week deed. Dat was in mijn jaar afgeschaft, maar die regel hadden ze zelf bedacht dus ik heb dat als richtlijn aangehouden.

Ik heb op een open dag gehoord, en de coachingsdag nagevraagd, hoe je je extra curriculaire prestaties moet opschrijven. Ze noemde dat het wel mooi was als je het kon koppelen met het zijn van een arts. Bijvoorbeeld als bijlesdocent moet je ervoor zorgen dat jij de stof begrijpt en jij die stof goef aan de leerling kan uitleggen, zo moet je als arts ook ervoor zorgen dat jij goed de ziekte begrijpt en dan ook de patiënt zo moet kunnen uitleggen welke ziekte hij heeft en wat die ziekte inhoud zodat de patiënt het ook begrijpt.

Het motivatie gedeelte heb ik zelf uitgetypt en mijn Nederlands docent laten doorlezen en feedback laten geven, zodat de tekst meer overtuigend overkomt en de grote spellingsfouten eruit zijn gehaald. Het is wel belangrijk om zodra je het deelnameformulier kan invullen, dat je meteen alle brieven schrijft en die ook zo snel mogelijk laat ondertekenen en dat je een mapje hebt van alle bewijsstukken, waaronder ook de certificaten, ik had alleen Cambridge Track (Goethe en Delf kan ie ook zeker noemen). Je krijgt een aparte pagina om extra schoolprestaties aan te vinken, waarvoor je ook een bewijs moet aanleveren.

Zoals genoemd waren mijn cijfers wel bovengemiddeld en het enige waar ik me een beetje zorgen over maakte was de toetsen. Reken zou goed moeten komen, leren op zich ook, maar het lezen was heel ingewikkeld had ik gehoord van voorgaande kandidaten. Nu had ik geluk dat de leestoets niet doorging door het covid-19, en had ik alleen de leer en rekentoets. De rekentoets is best standaard rekenen en de leertoets was veel, maar de toets was prima te doen. Ik had wel, voor mijzelf als zekerheid, een cursus gevolgd (die ik via het overzicht op de website DecentraleGeneeskunde.nl heb gevonden) waar ze alle leerstof van die selectie doornemen en uitlegden, zodat ik net iets meer vertrouwen heb dat de toets ook goed zou komen. Dat had me wel veel zekerheid gegeven en daar heb ik achteraf geen spijt van gehad.

De uitslag

De dag van de uitslag vond ik wel spannend, maar ik had wel de zekerheid dat ik goed zat met mijn deelnameformulier en de cijfers en dat alleen de toetsen wat zouden kunnen tegenvallen. Ik had een rangnummer van 215! Later kregen we ook een z-score (0 is gemiddeld en de uitwijking is van volgens mij -2,5 tot +2,5). Ik had voor mijn deelnameformulier een enorm hoge z-score, daarna cijfers en mijn toets was de laagste score, maar was wel boven de 0, dus daarvoor had ik wel beter dan gemiddeld voor gescoord. Ik was enorm tevreden.

Tips

  • Als tips wil ik meegeven, als je echt geneeskunde wil doen zou het niet heel erg moeten uitmaken bij welke universiteit je het wil doen. Kies dan ook verstandig de universiteit waar je weet dat je de grootste kansen hebt. Als je de universiteit hebt gekozen, verdiep je in de selectie, mail al je vragen naar de organisatie die over de selectie gaat, zo wist ik bijvoorbeeld welk certificaat dat je als extra schoolprestatie wilde noemen, wel of niet punten opleverde, wat het gemiddelde 5 vwo cijfer was, en hoe zwaar elke criteria woog.
  • Vraag daarnaast bij open dagen, meeloopdagen of aan mensen die je kent, als ze de selectie hebben doorlopen, hoe ze de selectie hebben ervaren, hoe zij het hebben aangepakt en of ze je tips kunnen geven.
  • Ook is er een site (decentralegeneeskunde.nl) met groepsapps van alle geneeskunde selecties, er is enorm veel spam, maar je kan daar vragen stellen en soms komt er nuttige informatie voorbij. Op het forum van DecentraleGeneeskunde kan je ook vragen stellen, hier heb je minder spam, alleen moet je een account maken. Meestal zitten er in die groepen ook eerstejaars geneeskunde studenten van die universiteit en kan je hun ook prive appen met je vragen of voor hun ervaring.
  • En ga naar de coachingsdag. Je krijgt er geen extra punten voor, maar daar worden voorbeeldvragen genoemd en nemen ze door hoe je het deelnameformulier moet invullen. 

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2023 DecentraleGeneeskunde.nl