Ervaring decentrale selectie geneeskunde EUR 2012

Door: Tess
Decentrale Selectie Geneeskunde EUR – ErasmusMC 2012

In 2012 deed ik mee aan de decentrale selectie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR). Helaas ben ik niet door deze selectie heen gekomen, maar dat houdt mij niet tegen mijn verhaal op deze website te doen. Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn ervaringen en dat jullie op deze manier beter voorbereid aan de selectie deel kunnen nemen.

Op het moment van de selectie had ik een HAVO-(profiel E&M)diploma op zak en twee jaar van een HBO opleiding achter de rug. Ik had het afgelopen jaar besteed aan het behalen van biologie, scheikunde, wiskunde en natuurkunde op VWO niveau. Dit heb ik gedaan door middel van cursussen bij de LOI en examens bij de CCVX (kijk voor meer informatie over de CCVX-voortentmens op www.ccvx.nl). Hierom heb ik gekozen voor de decentrale selectie bij de EUR, omdat dit de enige procedure was waar ik met mijn -nog niet behaalde- certificaten mee mocht doen. De overige universiteiten wilden dat ik vóór 15 januari mijn deficiënties weggewerkt zou hebben, en aangezien ik in mei en juli nog tentamens had was dat voor mij geen mogelijkheid.

De EUR werd het dus voor mij. Kijkend naar de vorige jaren bleek al snel dat de selectieprocedure dit jaar zou veranderen. Ondanks dat er nog steeds veel raakvlakken waren met de procedure van de VU, zou de selectie dit jaar uit maar één ronde bestaan. Wel ging het nog steeds om een combinatie van je CV en het maken van toetsen.

Het ‘inschrijfformulier’

In maart kreeg iedereen een email met een zogeheten ‘inschrijfformulier’. Op dit inschrijfformulier konden we al onze activiteiten en prestaties invullen. Bij drie verschillende onderdelen kon je iets invullen. Dit waren “ervaring in de hulpverlening” (waarbij je moet denken aan een bijbaantje of vrijwiligerswerk in een verzorgingstehuis o.i.d.), “bestuurlijke en/of organisatorische ervaring” (hierbij kun je denken aan hoofdredacteur van de schoolkrant, het organiseren van evenementen, commissies) en “bijzondere prestaties op het gebied van Sport, Wetenschap of Literatuur” (ben je topsporter, heb je iets gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel of schrijf je al geringe tijd voor een ander tijdschrift?). Ook kreeg je de mogelijkheid om je vooropleiding nader toe te lichten (heb je een dubbel profiel gevolgd op de middelbare school? Al een andere studie achter de rug en heb je daar extra vakken gevolgd?). Tot slot werd er gevraagd om een motivatie. Hier vroegen ze je sinds wanneer je wist dat je arts wilde worden, of één van je ouders arts is, wat jij denkt dat iemand tot een goede arts maakt en welke eigenschappen jij bezit die jou tot een goede arts gaan maken.

Van al je activiteiten en prestaties moest je gewaarmerkte bewijzen aanleveren en dit alles moest in één bestand geupload worden bij het inschrijfformulier.

Nadat we dit inschrijfformulier ingevuld en verzonden hadden, moesten we wachten. Héél lang wachten. Zoals ik al eerder zei bestond de decentrale selectie maar uit één ronde, wat betekende dat iedereen uitgenodigd werd voor het maken van de toetsen. Vol verwachting zat ik te wachten op een uitnodiging waarin hopelijk meer informatie over de toetsronde zou staan, maar ergens begin mei ontving ik enkel een brief waarin stond dat ik 6, 7, en 8 juni vrij moest houden voor de toetsen en dat ik later meer informatie zou ontvangen. Dus wéér was het wachten geblazen.

Een week of twee voor de toetsronde kreeg ik een pakketje binnen. Hierin zat een uitgebreid pakket waarin alles wat op de drie dagen plaats zou vinden uitgelegd werd. We zouden vijf toetsen krijgen. Een rekentoets, een anatomietoets, een collegetoets, een ‘wetenschappelijk interpreteren’-toets en een ‘logisch redeneren’-toets. Ook kregen we in dat pakketje vier artikelen (3 in het engels, ééntje in het nederlands) over leukemie. We hadden dus pakweg twee weken om ons voor te bereiden op de toetsen, maar vooralsnog kon je heel veel juist níet voorbereiden.

De toetsen

Op dag één werden we verwacht op de campus. Hier zouden we ons registreren en twee colleges volgen. Ik vond de colleges goed te volgen, maar ik zou je wel aanraden om de artikelen van te voren goed door te nemen. Dit zodat je de kern begrepen hebt en je een beetje weet waar het over gaat. Verder is het ook veel basiskennis van biologie over celdeling en DNA, dus dat weten jullie als het goed is nog van jullie VWO examen.

Op de tweede dag moesten we naar Ahoy, waar we de eerste twee toetsen zouden maken. Eerst maakten we een rekentoets. Hier had ik zelf niets aan voorbereid en ik wist dus ook totaal niet wat ik moest verwachten. Het bleek een soort verpleegkundig rekenen te zijn, waarbij het ging om een combinatie van verschillende medicijnen en de concentratie van de medicijnen in het bloed. Ik heb deze toets héél slecht gemaakt en ik denk zelf dat dat komt omdat er ontzettend veel instinkers in zaten. Léés dus ontzettend zorgvuldig, dan voorkom je al heel veel fouten.

Daarna maakten we de anatomietoets. Ik zou hier aanraden om een anatomieatlas te regelen, hier heb ik zelf heel veel aan gehad. Ze vroegen veel over bloedvaten, over de weg die een bepaald medicijn door de bloedbaan aflegd voordat het op de plaats van bestemming is en we kregen ook wat röntgenfoto’s te zien met tumoren waarbij we moeten aangeven in welk orgaan de tumor zich bevond. Ik vind dit een heel pittige test, maar uiteindelijk is dit de gene die ik het best heb gemaakt.

Op de derde dag zouden de overige drie toetsen (plus een IQ-test die niet meetelt voor de selectie) plaatsvinden. De eerste toets die we maakten was logisch redeneren. Hierbij moet je echt je verstand op nul zetten en aangeven of een stelling juist of onjuist is, gezien hetgeen dat in de tekst staat. Wat je zelf weet doet hier niet toe, het is echt begrijpend lezen.

De tweede toets was wetenschappelijk interpreteren. Hierbij kregen we zeven engelse artikelen over onderzoek naar leukemie, en moesten we over elk artikel dezelfde vragen beantwoorden. “Is er onderzoek gedaan tussen dit en dat en zo ja, word er een verband gevonden?” Een erg vermoeiende toets, maar als je je goed concentreert en een markeerstift (!) gebruikt, moet het wel te doen zijn.

Als laatste hadden we de collegetoets. Deze ging over de artikelen en over het college dat we gehad hadden. Ik dacht dat ik dit heel goed gemaakt had, ik had namelijk heel goed voorbereid (omdat dit het enige was wat we écht konden voorbereiden), dus ik snap niet wat er fout gegaan is. Ik haalde een 4,4 en dat begrijp ik tot de dag van vandaag niet.

De uitslag

Op 30 juni kregen we eindelijk uitslag. Helaas voor mij geen positieve. Ik had de toetsen niet goed genoeg gemaakt en  1 punt op mijn inschrijfformulier gehaald. Wel had ik een 7 of hoger gemiddeld, wat mij een vrijstelling gaf voor mijn ‘slechte’ CV. Dit jaar was het namelijk nieuw dat je óf een goed CV moest hebben (3 of meer punten), óf met een 7 of hoger gemiddeld moest slagen voor je VWO. Ik was verbaasd dat ik ook een 7 of hoger toegewezen kreeg omdat ik nooit VWO examen gedaan heb, maar kennelijk houden ze gewoon de lotingsklassen aan. Als je dus in klasse B of C zit, zit je goed.

Tips

  • Activiteiten op je CV tellen alleen mee als je ze gedurende een jaar minimaal 3 uur in de week hebt uitgevoerd. Ze zijn hier erg streng in, dus zorg dat je dit voor elkaar hebt!
  • Schrijf alles op wat je denkt dat punten op kan leveren. Je kunt maar beter te veel opschrijven dan iets weglaten wat je punten had kunnen geven.
  • Zorg voor een anatomieatlas voor de anatomietoets
  • Ik had een medisch woordenboek meegenomen, wat me hier en daar best heeft geholpen. Aanrader!
  • Lees de vragen op je tentamens goed
  • Neem zelf tippex mee (ja, gek genoeg mag je alleen tippex gebruiken en NIET gummen. Zorg voor je eigen tippex, ze zijn erg gewild)
  • Rust goed uit voor en tijdens de toetsen. Ze zijn erg slopend dus pak alle slaap die je pakken kunt.
[heart_this]
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl