Ervaring decentrale selectie geneeskunde EUR 2011

Door: Annelieke
Decentrale Selectie Geneeskunde EUR – Erasmus MC 2011

Hallo allemaal,

Ik ben Annelieke, ben 18 jaar, deed dit jaar eindexamen VWO (2011) en heb deelgenomen aan de decentrale selectie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Voor deze selectie moest ik me voor 15 januari ingeschreven hebben via Studielink. Ik kreeg ergens in februari een heel pakket met papieren die ik in moest vullen en voor maart weer terug moest sturen. Dit pakket bevatte een aantal persoonlijkheidstesten die werden alleen gebruikt om onderzoek te doen naar de decentrale selectie. Ze speelden dus geen rol bij het wel of niet selecteren van een kandidaat. Verder was het pakket een soort ‘kapstok’ om een CV van te maken. Ik moest invullen welke vooropleiding ik deed (Atheneum met n&g en n&t), er was dit jaar geen mogelijkheid om extra vakken aan te geven (in mijn geval was dit nlt en filosofie, maar dat kon ik dus nergens kwijt). Verder kon ik dingen aangeven als organisatorische ervaring, vrijwilligerswerk, werk in de gezondheidszorg en bijzondere prestaties.

Voor mensen die het interessant vinden, de dingen die ik heb opgegeven zijn: werk in de kerk (crèche, kindernevendienst en ik zit in het kernteam van de organisatie van een jeugdkamp), ontwikkelingswerk (ook via de kerk, ik zit bij een organisatie en ga dit jaar voor de tweede keer mee op werkvakantie, we organiseren ook acties om geld in te zamelen), ik ben leerlingmentor geweest, heb tweetalig onderwijs gedaan in 3 en 4 VWO en heb in 5 en 6 VWO op het Junior College te Utrecht (JCU) gezeten waar ik extra uitdaging kreeg in de bètavakken (www.uu.nl/jcu), ik deed mijn thesis (soort pws, maar dan uitgebreider) bij farmaceutische wetenschappen.

Ik heb voor al deze dingen mensen brieven laten schrijven en was door naar ronde 2. Dit jaar was het niet zo dat er veel mensen door waren naar ronde 2, er zaten slechts ca. 220 mensen in ronde 2. Deze was na de eindexamens, op 10, 14 en 15 juni.

Op 10 juni was de introductie (in Rotterdam) en volgden we met z’n allen twee colleges over leukemie bij kinderen. Op 14 en 15 juni moesten we vijf toetsen maken in een grote gymzaal in Schiedam: wetenschappelijke interpretatie van artikelen, logisch redeneren, collegetoets, anatomie en rekenen. Ook kregen we een IQ-test maar hiervoor gold hetzelfde als voor de persoonlijkheidstesten in ronde 1, deze telde verder niet mee en hiervan kreeg je ook geen resultaat te horen. Het was best zwaar om na de eindexamens wéér in zo’n gymzaal te moeten zitten. Gelukkig waren alle toetsen meerkeuze en mocht je er alle literatuur en aantekeningen die je nodig dacht te hebben erbij houden. Natuurlijk neem je altijd te veel mee en krijg je vrij weinig tijd om wat op te zoeken, maar bij de collegetoets is het wel handig om je aantekeningen te mogen gebruiken (ik had zelf een minilaptop meegenomen, dat is echt een aanrader want er werd snel gepraat).

Ik kreeg na de toetsen, op 16 juni, te horen dat ik Cum Laude was geslaagd en ik heb gisteren (30 juni) te horen gekregen dat mijn gemiddelde voor de toetsen een 7,1 is. Iedereen die voldoet aan de eisen (je mag maximaal één onvoldoende hebben en je gemiddelde moet minstens een 5,5 zijn) wordt geplaatst omdat er minder mensen zijn die aan de eisen voldoen dan dat er plaatsen zijn. Dit jaar kregen we dus géén rangnummer.

Ik deed mee in Rotterdam omdat ik de sfeer daar het fijnst vond, ik voelde me in Rotterdam het meest op mijn gemak. Het gebouw dat wordt gebouwd ziet er ontzettend gaaf en modern uit en het lijkt me super om daar te mogen studeren. Ik koos niet voor Utrecht omdat ik daar al twee jaar zit (voor het JCU) en ik vond de studie daar minder leuk. In Rotterdam wordt meer aandacht besteed aan communicatieve vaardigheden had ik het idee, en dat vind ik erg belangrijk. Verder kun je in Rotterdam ook een Research Master doen (naast je geneeskunde master) en dat sprak me ook ontzettend aan. Met het nieuwe kabinet weet ik niet of dit nog mogelijk is, maar toen ik voor Rotterdam koos, waren die plannen er nog niet.

Ik hoop dat ik jullie hiermee voldoende informatie heb kunnen geven, anders mag je me altijd mailen!

Groetjes,

Annelieke

2
Heb je nog vragen over de selectie? Stel deze dan op het forum!

KvK-nummer: 67252109
BTW-nummer: NL210387257B01

© 2021 DecentraleGeneeskunde.nl